Regatul Unit a reușit să ajungă la un acord istoric pentru viitoarea relație comercială cu Uniunea Europeană, în Ajunul Crăciunului, cu doar câteva zile înainte de finalul perioadei de tranziție, relatează Reuters și AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

După zece luni de negocieri epuizante, Uniunea Europeană și Regatul Unit au încheiat joi un acord istoric cu privire la viitoarea lor relație comercială, care le va permite să evite in extremis un „no deal” devastator pentru economiile lor, relatează AFP.

19.55: Parlamentarii britanici, aflați în prezent în vacanță, sunt chemați pe 30 decembrie, în ajunul rupturii definitive a Regatului Unit cu UE, pentru a dezbate acordul comercial post-Brexit la care s-a ajuns cu europenii.

18.35:UE renunță la 25% din peștele pescuit în apele britanice

18.06:Brexit: Eurodeputații nu vor da undă verde după 1 ianuarie

UPDATE 18.00: Marea Britanie va rămâne „prietenul”, „aliatul” și „prima piață” a Uniunii Europene în ciuda Brexitului, a asigurat joi premierul Boris Johnson după încheierea unui acord comercial cu Bruxellesul ”bun pentru toată Europa".

"Spun acest lucru direct prietenilor și partenerilor noștri din UE: cred că acest acord înseamnă o nouă stabilitate și o nouă certitudine în ceea ce a fost o relație uneori amară și dificilă", a spus Johnson într-o conferință de presa. „Vom fi prietenul vostru, aliatul vostru, sprijinul vostru și să nu uităm, prima ta piață deoarece, chiar dacă am părăsit UE, această țară rămâne atașată cultural, emoțional, istoric, strategic și geopolitic Europei ", El a continuat.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a confirmat joi încheierea unui acord comercial post-Brexit cu Uniunea Europeană, pe Twitter: „Acordul a fost încheiat”. Alături de mesaj, Johnson a postat o fotografie cu el cu brațele întinse și cu degetele mari în sus.

Ministrul britanic pentru comerț internațional, Liz Truss, a salutat vestea pe Twitter. „Vom avea o relație comercială puternică cu UE și vom aprofunda comerțul cu partenerii noștri din întreaga lume prin politica noastră comercială independentă”, a scris ea.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că acordul este ”corect, echilibrat”.

”A fost un drum lung și întortocheat. Dar avem un acord bun. Este un acord corect, echilibrat, și este lucrul bun și responsabil de făcut pentru ambele părți”, a spus Ursula von der Leyen în cadrul unei conferințe de presă.

”Negocierile au fost foarte dificile. Au fost multe în joc pentru atât de mulți oameni, astfel că a trebuit să luptăm pentru acest acord”, a adăugat ea.

"Cred, de asemenea, că acest acord este în interesul Regatului Unit. Va stabili fundaţii solide pentru un nou început cu un prieten de lungă durată. Şi înseamnă că în sfârşit putem lăsa Brexit-ul în urmă şi Europa poate să meargă mai departe", a mai afirmat von der Leyen.

”Acordul a fost încheiat”, a spus o sursă de la Downing Street.

”Am reluat controlul asupra banilor, granițelor, legilor, comerțului și zonelor de pescuit”.

„Tot ceea ce a fost promis britanicilor în timpul referendumului din 2016 și al alegerilor legislative din anul trecut este realizat în acest acord”, a adăugat sursa.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a salutat "veştile fantastice pentru familiile şi afacerile din orice parte a UE", potrivit Agerpres.

"Am semnat primul acord de liber schimb bazat pe zero taxe şi zero cote care s-a realizat vreodată cu UE", a adăugat sursa britanică.

Prin acest acord comercial, UE oferă fostului său stat membru un acces fără precedent fără taxe vamale şi cote la piaţa sa imensă de 450 de milioane de consumatori.

Dar această deschidere va fi însoţită de condiţii stricte: companiile de dincolo de Canalul Mânecii vor trebui să respecte un anumit număr de reguli în materie de mediu, de drepturi în muncă şi de fiscalitate pentru a evita orice dumping. Garanţii există, de asemenea, şi în materie de ajutoare de stat.

Un mecanism le va permite celor două părţi să activeze rapid contramăsuri, precum taxe vamale, în caz de divergenţe asupra acestor norme.

În pofida ponderii sale economice reduse, accesul pescarilor europeni la apele britanice a reprezentat ultimul punct de blocaj al discuţiilor, din cauza importanţei politice şi sociale a sectorului în mai multe state membre, printre care Franţa, Olanda, Danemarca sau Irlanda. Însă britanicii, care recapătă controlul asupra apelor lor, au făcut din acest lucru simbolul suveranităţii lor regăsite.

Acordul prevede o perioadă de tranziţie de 5 ani şi jumătate până în iunie 2026, la finalul căreia pescarii europeni vor renunţa la 25% din cota lor, care se ridică anual la 650 de milioane de euro. Accesul în apele britanice va fi apoi renegociat anual.

Negociatorul european Michel Barnier a promis că UE va fi "alături de pescarii europeni".

El a subliniat că vor exista, în pofida acestui acord, "veritabile schimbări" de la 1 ianuarie "pentru mulţi dintre cetăţeni şi companii". "Este consecinţa Brexitului", a subliniat el.

UE a prevăzut 5 miliarde de euro în bugetul său pentru a susţine sectoarele cele mai afectate.

Fără un acord, schimburile între UE şi Londra ar fi fost reglementate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, sinonime cu taxe vamale, cote şi formalităţi administrative susceptibile să antreneze ambuteiaje monstru şi întârzieri ale livrărilor.