Ca parte a acordului post-Brexit, UE va transfera Regatului Unit 25% din valoarea produselor pescuite în apele britanice de către flotele europene, după o perioadă de tranziție până în iunie 2026, a declarat joi un înalt oficial european, relatează AFP.

Foto:

Detaliile speciilor și zonelor afectate de acest procent nu sunt încă stabilite, a adăugat oficialul.

După această perioadă de cinci ani și jumătate, acest acces va fi renegociat anual. În plus, pescarii UE vor păstra până în 2026 accesul garantat la zonele aflate la 6-12 mile marine de coasta britanică (apele teritoriale).

După zece luni de negocieri epuizante, Uniunea Europeană și Regatul Unit au încheiat joi un acord istoric cu privire la viitoarea lor relație comercială, care le va permite să evite in extremis un „no deal” devastator pentru economiile lor, relatează AFP.

Parlamentul Europeana salutat joi acordul post-Brexit încheiat între Londra și Bruxelles, în timp ce a avertizat că „își va continua activitatea (...) înainte de a decide dacă își va da aprobarea sau nu anul viitor”, a spus președintele său David Sassoli, relatează AFP.