Coreea de Sud a anunțat marți că a mobilizat avioane de luptă drept răspuns la o încălcare a zonei sale de identificare și apărare aeriană de către 19 avioane militare ale Rusiei și Chinei, transmite Reuters.

Avion de lupta sud-coreeanFoto: Jung Yeon-je/ AFP / Profimedia Images

Patru avioane de război chineze au pătruns în Zona de Identificare și Apărare Aeriană (KADIZ), acestea fiind urmate de 15 avioane rusești, potrivit Comandamentului forțelor armate sud-coreene (JCS).

Forțele aeriene ale Coreei de Sud au desfășurat avioane de luptă pentru a lua măsuri tactice.

Forțele armate sud-coreene au afirmat într-un comunicat că au fost informate de către China că avioane ale sale plănuiesc antrenamente de rutină înainte ca avioanele chineze să intre în KADIZ.

„Acest incident pare să fie un exercițiu militar comun între China și Rusia dar necesită o analiză suplimentară”, a precizat JCS într-un comunicat.

În luna iulie a anului trecut, avioane de război sud-coreene au tras sute de focuri de avertisment către avioane rusești ce au pătruns în spațiul aerian al Seulului în timpul unei patrule aeriene realizate alături de China.

Coreea de Sud și Japonia, care ambele și-au mobilizat avioane de luptă pentru a intercepta patrula la momentul respectiv, au acuzat Rusia și China de încălcarea spațiului lor aerian.

Moscova și Beijingul au respins acuzațiile.

Citește și: