Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că o alianță militară viitoare cu China nu poate fi exclusă dar că deocamdată nu este necesară, transmit Associated Pres și Moscow Times.

Vladimir Putin si Xi JinpingFoto: Twitter

Afirmația a fost făcută de Putin în cadrul Clubului de Discuții de la Valdai, un think-thank fondat de mai multe instituții ale statului rus printre care Consiliul pentru politică externă și apărare, Institutul pentru Relații Internaționale din Moscova și Consiliul Rus pentru Afaceri Internaționale.

Putin a declarat că Rusia și-a intensificat cooperarea militară cu China prin exerciții militare comune și distribuirea de tehnologii militare ruse Beijingului.

„Fără îndoială cooperarea noastră cu China întărește capabilitățile de apărare ale armatei chineze”, a declarat Putin în timpul unei videoconferințe cu experți în relațiile internaționale, adăugând că relațiile militare dintre Moscova și Beijing ar putea deveni și mai apropiate în viitor.

„Vom vedea în timp cum se vor dezvolta...dar nu excludem acest lucru”, a afirmat președintele rus.

Întrebat despre o posibilă alianță militară ruso-chineză, Putin a afirmat că „nu avem nevoie de ea dar, teoretic, este posibilă”.

Până în prezent Rusia și China au respins o alianță militară în favoarea unui parteneriat strategic.

Rusia s-a orientat înspre Beijing după anexarea Crimeei în 2014 și aplicarea de sancțiuni de către statele occidentale, relațiile Moscovei cu statele din Vest ajungând la un minim istoric după căderea Cortinei de Fier.

Putin a mai declarat că Germania și China se îndreaptă spre statutul de superputeri politice și economice în timp ce rolul Statelor Unite, Marii Britanii și Franței pe scena mondială este în declin.

Comentariile lui Putin privind distribuirea de tehnologii militare sensibile Chinei vin pe fondul unui val de anchete penale împotriva oamenilor de știință ruși acuzați de transmiterea de secrete de stat Chinei în ultimii ani.

Citește și: