Doi inculpați cheie acuzați de omor din culpă și trafic de persoane după ce 39 de migranți vietnamezi au fost găsiți morți în remorca unui camion în Essex, au fost găsiți vinovați luni de justiția britanică, relatează AFP și Barrons.

Gheorghe Nica (stanga) si Eamonn HarrisFoto: Julia Quenzler / SWNS / Profimedia Images

Gheorghe Nica, în vârstă de 43 de ani și Eamonn Harrison, 24 de ani, au fost găsiți vinovați de ucidere din culpă la sfârșitul unui proces care a durat 10 săptămâni. Se așteaptă ca judecătorii să anunțe sentința acestora la începutul lunii ianuarie.

Nica, acuzat ca fiind unul dintre organizatorii cheie al rețelei de trafic de persoane, și Harrison, un șofer de camion acuzat că escortat remorca o parte a călătoriei, erau judecați de la începutul lunii octombrie de Curtea Penală din Londra.

Cei doi au respins acuzațiile care le-au fost aduse.

Cadavrele a 31 de bărbați și 8 femei, printre care doi adolescenți de 15 ani, au fost găsite la bordul unei remorci în zona industrială Grays, din estul Londrei. Containerul provenea din portul belgian Zeebrugge.

Victimele au murit de asfixiere și hipertermie, din cauza căldurii și a lipsei de oxigen din spațiul închis al containerului.

Cei doi suspecți principali, Maurice Robinson, care conducea camionul când au fost descoperite cadavrele, și Ronan Hughes, un nord-irlandez în vârstă de 40 de ani suspectat că ar fi coordonat șoferii implicați în operațiune, au pledat vinovați și își vor afla sentințele într-o audiere separată.

Multe dintre victimele tragediei provin dintr-o regiune săracă din centrul Vietnamului, unde familiile acumulează datorii de mii de dolari pentru a-și trimite pe căi clandestine un membru în Marea Britanie, în speranța că acesta va găsi un loc de muncă bine remunerat.

Citește și: