Școlile de stat din Moscova au primit de completat un chestionar care măsoară activitatea politică și loialitatea față de autorități a profesorilor lor, relatează Moscow Times.

Prin RusiaFoto: Profimedia Images/Valery Sharifulin/TASS

Sondajul i-a întrebat pe profesori dacă au participat la mitinguri pro-Kremlin sau ale opoziției în ultimii ani, precum și dacă susțin lovituri de stat pentru a obține schimbări politice, potrivit televizunii ruse independente Dozhd care a dezvăluit pentru prima dată informația.

Profesorii ar fi fost întrebați și dacă discută evenimente globale sau interne cu elevii lor, Dozhd relatând pe baza declarațiilor făcute de doi profesori care au dorit să își păstreze anonimitatea că directorii fac presiuni asupra angajaților pentru a completa sondajul elaborat Academia Prezidențială pentru Economia Națională și Administrația Publică a Rusiei (RANEPA).

„Chestionarul este una dintre cele mai fierbinți știri din comunitatea profesională”, a declarat Dmitri Rogozin, cercetător principal la laboratorul de cercetări sociologice al RANEPA.

Departamentul de Educație al autorităților din Moscova a declarat luni că nu este implicat în sondajul RANEPA, potrivit agenției de stat TASS.

„Departamentul Educației nu a trimis aceste întrebări școlilor”, a anunțat acesta într-un comunicat, adăugând că RANEPA a ales întrebările și că procesează rezultatele independent.

Sondajul privind loialitatea profesorilor vine pe fondul nivelului de încredere record de scăzut față de autoritățile ruse, potrivit sondajelor care au descoperit de asemenea că sprijinul față de președintele Vladimir Putin a scăzut la jumătate în rândul tinerilor în decursul ultimului an.

Citește și: