Peste 43.000 de școli din Rusia vor fi dotate cu un sistem de recunoaștere facială denumit „Orwell”, a anunțat marți cotidianul economic Vedomosti citat de The Moscow Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Platforma Orwell a companiei de stat Rusnano, este prezentată drept un sistem de monitorizare pe baza recunoașterii faciale și va fi integrată cu sistemul de recunoaștere dezvoltat de o altă companie rusească, NTechLab, parte a conglomeratului Rostec controlat de unul din apropiații lui Vladimir Putin.

Tehnologia va monitoriza mișcările copiilor pentru a le garanta siguranța și va identifica persoanele străine, afirmă Yevgeni Lapșev, un purtător de cuvânt al Rusnano.

Acesta a dat asigurări că bazele de date vor fi stocate local pentru a evita scurgerile de informații și că părinții și elevii nu vor fi adăugați în program fără acordul lor.

În viitor tehnologia ar putea fi folosită pentru a verifica prezența elevilor, monitoriza orele de lucru ale profesorilor și implementa învățarea la distanță, a mai declarat purtătorul de cuvânt.

Până acum „Orwell” a fost instalat în peste 1.600 de școli din 12 regiuni diferite ale Rusiei.