Căpitanul unei nave de pescuit nord-coreene a fost executat în public pentru că a ascultat posturi de radio în timp ce se afla în larg, relatează Insider.

Kim Jong-unFoto: Myunggu Han/Penta Press/Profimedia Images

Acesta a fost acuzat că a ascultat Radio Asia Liberă (RFA), post finanțat de guvernul Statelor Unite care difuzează timp de șase ore pe zi programe pentru Coreea de Nord.

Bărbatul, identificat doar după numele său de familie - Choi, ar fi avut în jur de 40 de ani și a fost ucis de un pluton de execuție în fața a 100 de căpitani de nave și oficiali din industria pescuitului, a dezvăluit RFA.

Regimul totalitar de la Phenian interzice cetățenilor săi să asculte majoritatea posturilor de radio străine iar Choi, care conducea o flotilă de peste 50 de nave, a fost arestat după ce a fost denunțat de un membru al echipajului.

Căpitanul și-a recunoscut în cele din urmă fapta în fața autorităților și a fost acuzat de „subversiune la adresa partidului”.

RFA relatează că bărbatul a început să asculte posturi radio străine în timp ce era operator radio în forțele armate și că a făcut acest lucru în ultimii 15 ani.

„Autoritățile de securitate au decis că perioada în care [Choi] a putut fi reeducat a trecut de mult timp așa că l-au executat prin plutonul de execuție. Se pare deci că autoritățile au făcut un exemplu din acesta pentru a imprima asupra rezidenților ideea că ascultarea posturilor radio de afară înseamnă moartea”, a declarat o sursă pentru RFA.

Razii ulterioare la baza de pescuit din Chongjin, afiliată cu „Biroul 39” - o aripă a guvernului însărcinată cu obținerea de valută pentru liderii țării, a dus la demiterea mai multor oficiali de securitate și ai partidului, potrivit LadBible.

Choi „părea să aibe iluzia că deoarece făcea parte din baza de pescuit a Biroului 39 ar avea imunitate în fața punerii sub acuzare”, a declarat o altă sursă pentru RFA.

În luna iunie, un operator de comunicații din cadrul forțelor armate nord-coreene a fost trimis într-un lagăr de muncă pentru că a ascultat RFA, un alt operator fiind pedepsit în 2018 alături de întreg comandamentul Gărzii Supreme din Coreea de Nord.

Site-ul Radio Asia Liberă notează că este finanțat printr-un grant anual acordat de Agenția Statelor Unite pentru Media Globală, o agenție federală independentă care supervizează difuzarea de știri și informații nepărtinitoare în țările care au o libertate limitată a presei.

Citește și: