Gazprom a reluat vineri lucrările la gazoductul controversat Nord Stream 2 care urmează să transporte gaz natural din Rusia direct în Germania, au anunțat managerii proiectului, potrivit Moscow Times.

Nord Stream 2Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell).

Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei Nord Stream 2 sunt aproape finalizaţi, proiectul a fost oprit în decembrie 2019 din cauza ameninţărilor cu sancţiunile SUA împotriva companiilor participante.

SUA şi mai multe state europene se opun proiectului Nord Stream 2, susţinând că acesta va creşte dependenţa Europei de gazele naturale ruseşti şi va lipsi ţările de tranzit, precum Polonia şi Ucraina, de un instrument important de presiune în relaţia cu Moscova.

Însă vineri, Autoritatea pentru Căi maritime și Management Naval a Germaniei a publicat un aviz în care anunță reluarea lucrărilor pentru ultimii kilometri ai gazoductului, avertizând navele să evite zona până „în jurul datei de 31 decembrie”.

Reluarea lucrărilor a fost confirmată și de Gazprom, managerii proiectului anunțând într-un comunicat că „nava Fortuna va instala o porțiune de 2,6 kilometri de conductă în Zona Economică Exclusivă a Germaniei la o adâncime de mai puțin de 30 de metri”.

Citește și: