Autoritatea anti-monopol din Polonia, UOKiK, a anunțat miercuri că a amendat Gazprom cu 29 miliarde de zloți (7,6 miliarde dolari) pentru că a construit conducta Nord Stream 2 fără aprobarea sa, transmite Reuters.

Nord Stream 2Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

UOKiK a impus și o amendă de 234 milioane zloți (61,4 mil. USD) pentru celelalte cinci companii care finanțează conducta ce va dubla capacitatea de export a Rusiei prin Marea Baltică.

Consorțiul Nord Stream 2 este condus de Gazprom, jumătate din finanțare venind de la Uniper, Wintershall, Shell, OMV și Engie.

”Lansarea NS2 va amenința continuitatea furnizării de gaze naturale în Polonia. O majorare a prețului este, de asemenea, foarte probabilă, urmând să fie suportată de consumatorii polonezi”, a declarat Tomasz Chrostny, președintele UOKiK.

”Terminarea acestui proiect de investiții crește dependența de gazul rusesc, nu numai în cazul Poloniei, ci și al altor țări europene”, a adăugat acesta.

Construcția conductei de 1.230 de kilometri este aproape încheiată, cu excepția unei secțiuni de 120 de kilometri din apele daneze.

Lucrările au fost oprite în decembrie după ce compania elvețiano-olandeză ce plasa țevile, Allseas, a suspendat operațiunile din cauza sancțiunilor americane contra companiilor ce furnizau vasele necesare lucrărilor.

Autoritatea de concurență din Polonia a mai amendat Gazprom, pe 3 august, cu 213 milioane de zloți (48,2 milioane de euro), din cauză că gigantul rus din domeniul energiei nu a cooperat în cadrul investigației privind construirea conductei de gaze Nord Stream 2.

Polonia se opune conductei, care va aduce gaz din Rusia în Germania prin Marea Baltică, acuzând faptul că doar va întări poziția dominantă a Gazprom pe piața europeană a gazelor.