Președintele ales Joe Biden a numit-o joi pe Katherine Tai, un avocat de drept comercial cu un istoric de opoziție față de China, să servească drept reprezentant pentru comerț (USTR) al viitoarei sale administrații, relatează CNBC.

Katherine TaiFoto: Captura YouTube

Dacă va fi confirmată de Senat, Tai va ocupa o poziție crucială în cabinetul lui Biden, aceasta urmând să supervizeze regulile de import ale SUA și să negocieze acorduri comerciale cu China și alte state.

Tai, o asiato-americană fluentă în mandarină, ar fi de asemenea prima femeie de culoare care va ocupa această funcție.

Prin alegerea lui Tai, Biden intenționează probabil să semnaleze o întoarcere înspre o abordare mai multilaterală în ceea ce privește relațiile comerciale ale SUA și confruntarea competiției economice tot mai crescute din partea Chinei.

Într-un comunicat de presă remis joi, președintele ales a subliniat experiența lui Tai, afirmând că aceasta va avea observații importante pentru viitoarea administrație în procesul de revizuire a acordurilor comerciale încheiate de președintele republican Donald Trump cu Beijingul.

„Experiența ei vastă va ajuta administrația Biden-Harris să pună în mișcare comerțul și valorifice forța acordurilor noastre comerciale pentru a ajuta SUA să iasă din gaura crizei economice cauzate de COVID și să urmărească viziunea președintelui ales pentru o strategie americană pro-muncitori americani”, a notat echipa de tranziție a lui Biden.

Tai îi va urma actualului reprezentant american pentru comerț Robert Lighthizer care a abordat o strategie mai dură în negocierile cu Beijingul și supervizat impunerea de tarife comerciale în valoare de sute de miliarde de dolari asupra importurilor din China.

Deși Tai ar putea fi mai favorabilă decât Lighthizer unor mecanisme multilaterale, numirea ei ca USTR nu semnalizează în mod neapărat o schimbare de paradigmă în ceea ce privește poziția dură față de China.

Aceasta a afirmat că problema chineză trebuie abordată cu „forță și strategie”.

„Amândoi [Lighthizer și Tai] au o istorie îndelungată de a se confrunta cu practicile incorecte ale Chinei, cea mai importantă problemă comercială a vremurilor noastre”, a declarat Clete Willems, fostul director adjunct al Consiliului Economic Național în administrația Trump.

„Abordarea Katherinei va fi diferită cel mai probabil în modul în care ea folosește sistemul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și alianțele pentru a pune presiune pe China să își schimbe comportamentul”, a adăugat Willems.

Acesta a notat de asemenea că faptul că Tai este fluentă în mandarină va comanda respect la masa negocierilor cu delegații chinezi.

Între 2007 și 2014 Tai a reprezentat cu succes SUA în disputele cu Beijingul judecate la OMC, organizația din Geneva, Elveția.

Lighthizer și echipa sa, frustrați de ceea ce au perceput ca fiind birocrația prea lentă a OMC, au optat adesea să eludeze organizația internațională și să aibă o abordare mai directă prin intermediul tarifelor comerciale.

În luna august, Tai a cerut o abordare diferită față de China decât războiul comercial dus de Lighthizer, afirmând că folosirea taxelor de import reprezintă de fapt o manevră defensivă.

Joe Biden a sugerat la rândul său că este favorabil unei întoarceri la o abordare mai multilaterală, bazată pe aliați, și distanțării de strategia „America First” a lui Donald Trump.

Însă acesta a adăugat într-un interviu recent acordat New York Times că nu va ridica imediat tarifele comerciale aplicate asupra Chinei ci va cântări o varietate de tactici despre cum să abordeze Beijingul.

Citește și: