Legiuitorii progresiști din Congresul american vor ca președintele ales Joe Biden să folosească ordine executive pentru a anula datoriile studenților, creșterea salariului minim la 15$ dolari pe oră pentru angajatorii ce au contracte cu guvernul federal, declararea schimbărilor climatice o urgență națională și altele, relatează NBC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Biden va avea cel mai probabil dificultăți majore să treacă legi importante prin Senatul controlat de republicani așa că progresiștii din Partidul Democrat îl îndeamnă să se folosească de prerogativele funcției fără să implice Congresul.

„Am văzut cu toții ce înseamnă să încerci să treci o legislație importantă de republicanii din Senat”, a declarat pentru NBC News reprezentanta (n.r. membră a Camerei Reprezentanților, camera inferioară a Congresului) Ilhan Omar din Minnesota.

„Știm că sunt multe lucruri care pot fi făcute la nivel executiv”, a adăugat aceasta.

Omar, care s-a întâlnit cu oficiali din echipa de tranziție a lui Biden și a spus că este „destul de fericită” că i-a găsit receptivi la ideile ei, a înaintat o listă de potențiale ordine executive care include și idei propuse de alți congresmeni de stânga, precum senatoarea Elizabeth Warren sau celelalte membre ale „Trupei” AOC.

Printre măsurile cerute este ștergerea a zeci de mii de dolari din datoriile acumulate de fiecare student, inițiativă despre care Chuck Schumer, liderul senatorilor democrați, a spus deja că o susține.

Măsura ar putea fi luată de președintele Biden prin ordin executiv întrucât guvernul federal acordă vasta majoritate a împrumuturilor pentru studii.

Progresiștii vor de asemenea ca Biden să reintroducă „Statutul de Protecție Temporară” pentru imigranți care a fost eliminat de Președintele Donald Trump.

O altă revendicare este ca guvernul federal să întărească măsurile antimonopol și să folosească autoritatea de licențiere obligatorie pentru a scădea prețul medicamentelor.

De asemenea aceștia doresc ca Biden să introducă protecții mai puternice pentru angajați la locul de muncă în contextul pandemiei de COVID-19 prin intermediul Administrației pentru Sănătate și Siguranță Ocupațională.

Nu în ultimul rând congresmenii progresiști doresc ca Biden să declare schimbările climatice ca fiind o urgență națională și să creeze un Birou pentru Mobilizare Climatică pentru a coordona acțiunile la nivel guvernamental.

Biden și-a exprimat deja sprijinul pentru multe dintre aceste obiective, precum un salariu minim de 15$ și ștergerea unei părți a datoriilor studențești, însă nu neapărat prin ordin executiv.

Democrații par să fi ajuns la un consens legat de faptul că Biden va fi nevoit să folosească ordine executive pentru a-și implementa politicile și acesta și-a luat deja angajamentul să inverseze unele din măsurile administrației Trump încă din prima zi de mandat.

Însă întrebări semnificative rămân cu privire la cât de ambițioase vor fi măsurile pe care Biden va încerca să le implementeze și cât de multe îi vor fi permise de judecători dat fiind faptul că o parte a ordinelor vor fi cu siguranță contestate în instanță.

Legiuitorii progresiști au ținut luna trecută o conferință de presă în fața Comitetului Național Democrat pentru a-l îndemna pe Biden să ia măsuri curajoase.

„Cred că majoritatea dintre noi simțim că primim un partener de guvernare (în Biden)”, a declarat reprezentanta Ilhan Omar, adăugând că „este important să nu te culci pe lauri și să împingi pentru și să creezi în continuare impulsul pentru schimbare”.

Citește și: