Compania petrolieră Orlen deținută de statul polonez va cumpăra 20 de ziare regionale din Polonia, a anunțat directorul companiei, Daniel Obajtek, relatează Euractiv.

Compania petroliera OrlenFoto: Caro / Alamy / Profimedia Images

„Preluăm Polska Press. Mulțumită acestei investiții, vom avea acces la 17,4 milioane de cititori online. Ne va ajuta să ne întărim departamentul de vânzări și dezvoltăm suplimentar uneltele privind 'big data'”, a afirmat Obajtek pe Twitter.

Criticii guvernului afirmă că mutarea face parte din planul partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS) de a submina și mai mult libertatea media în Polonia, după modelul urmat de premierul ungar Viktor Orban.

Până acum Polska Press aparținea de grupul german Verlagsgruppe Passau (VGP).

Chiar dacă Obajtek a prezentat mutarea drept o oportunitate de afaceri pentru compania petrolieră, mulți o văd ca un nou pas de a extinde influența guvernului asupra mass-mediei din Polonia, directorul Orlen fiind el însuși considerat un loialist al PiS.

În ultimii ani PiS a plănuit să limiteze procentul companiilor media cu proprietari străini, măsură cunoscută sub numele de 'repolonizare' în țară întrucât ar urma să restricționeze accesul capitalului străin în mass-media poloneză.

„Când vine vorba de 'repolonizare', vom transforma media astfel încât să reprezinte interesele Poloniei pentru a fi alături de și pentru poporul polonez”, a declarat Elżbieta Kruk, membră a Consiliului Național pentru Audiovizual din Polonia din partea PiS.

Comisarul european pentru Valori și Transparență Věra Jourová, a criticat dur într-o întâlnire recentă din Parlamentul European modul în care unele guverne din blocul comunitar „finanțează selectiv media pentru a răspândi propagandă”, potrivit cotidianului croat Jutarnji list.

Citește și: