Departamentul de justiție al Statelor Unite (DOJ) investighează o presupusă „schemă secretă de lobby” de a obține o grațiere din partea președintelui Donald Trump, arată documente oficiale, potrivit Business Insider.

Casa Alba - Aripa de VestFoto: whitehouse.gov

Documentele nu numesc persoanele suspectate că ar fi luat parte la efortul de lobby și „o schemă de mituire” legat de el, acesta fiind descris ca „o ofertă substanțială de contribuție [la campania] politică în schimbul unei grațieri prezidențiale sau a suspendării executării sentinței”, potrivit CNN.

Două persoane sunt investigate pentru că au desfășurat activități de lobby pentru a influența oficiali înalți ai Casei Albe fără a se înregistra ca atare, potrivit DOJ.

Autoritățile federale au confiscat „peste 50 de dispozitive digitale, inclusiv iPhone-uri, iPad-uri, laptopuri, memorii externe, un computer și hard disk-uri externe” în legătură cu cazul.

Cazul a ajuns în atenția publică după ce o instanță din Districtul Columbia la care a fost înregistrat cazul încă din vară a decis publicarea mai multe documente, o parte a paginilor acestora fiind redactate.

Judecătorul șef Beryl A. Howell a respins la 1 decembrie cererea procurorilor ca rechizitoriul să fie păstrat secrete, hotărând că acestea pot fi eliberate cu condiția ca datele personale ale persoanelor care fac subiectul anchetei să fie redactate.

Departamentul de justiție a încercat să păstreze ancheta privată deoarece documentele prezentate instanței descriu „persoane și fapte” care nu sunt încă puse sub acuzare, potrivit Reuters.

DOJ nu a răspuns solicitării presei pentru a oferii comentarii, însă un înalt oficial al departamentului a declarat, într-un comunicat remis NBC News, că „niciun oficial guvernamental nu este și nu a fost subiectul sau vizat de investigația dezvăluită de rechizitoriu”.

Citește și: