Liderul suprem iranian a promis sâmbătă răzbunare pentru uciderea celui mai important savant din domeniul nuclear al Republicii Islamice, despre care Occidentul și Israelul credeau că era arhitectul programului secret iranian pentru arme nucleare, transmite Reuters.

Ayatollahul KhameneiFoto: Parspix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ayatollahul Ali Khamenei a promis și că țara sa va continua munca lui Mohsen Fakhrizadeh, care a murit vineri după o ambuscadă asupra mașinii sale, în apropierea capitalei Teheran.

Uciderea acestuia, imediat atribuită Israelului de președintele iranian, amenință să aprindă un nou conflict în Orientul Mijlociu în ultimele sătpămâni ale președinției lui Donald Trump.

Khamenei a scris, pe pagina sa de Twitter, că autoritățile iraniene trebuie să-și asume sarcina de a ”ancheta această crimă și de a-i pedepsi pe cei care au comandat-o și au executat-o”.

Postul de știri israelian a devăluit că ambasadele țării din străinătate au fost puse sub un nivel înalt de alertă după amenințările Teheranului. Ministerul de externe israelian a spus doar că nu comentează problemele de securitate ale reprezentanțelor sale din străinătate.

Președintele iranian Hassan Rouhani, a anunțat și el, într-o ședință de guvern televizată, că țara sa va răspunde ”la timpul potrivit”.

Israelul a refuzat să comenteze uciderea lui Mohsen Fakhrizadeh, la fel procedând și Casa Albă, Pentagonul, Departamentul de Stat, CIA și echipa de tranziție a lui Biden.

”Indiferent dacă Iranul va fi tentat să se răzbune sau se va abține, va fi dificil pentru Biden să se reîntoarcă la acordul nuclear”, a spus Amos Yadlin, fost șef al serviciului militar de informații israelian și director al Institutului Național pentru Studii de Securitate din Israel.