​Iranul a anunţat că există ''indicii serioase privind responsabilitatea Israelului'' în asasinarea unui important om de ştiinţă iranian în domeniul nuclear şi îşi rezervă dreptul de a se apăra, se arată într-o scrisoare trimisă vineri secretarului general al ONU Antonio Guterres şi Consiliul de Securitate al ONU, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Atacul in care a fost ucis Mohsen FakhrizadehFoto: Irib News Agency / Zuma Press / Profimedia

''Avertizând împotriva oricăror măsuri aventuriste din partea Statelor Unite şi Israel împotriva ţării mele, în special în perioada care a mai rămas actualei administraţii din SUA, Republica Islamică Iran îşi rezervă drepturile de a lua toate măsurile necesare pentru apărarea poporului şi a intereselor ţării'', se arată în scrisoarea adresată de emisarul Iranului la ONU, Majid Takht Ravanchi.

”Încă o dată, mâinile diabolice ale aroganței globale au fost pătate cu sângele regimului sionist, mercenar și uzurpator. Asasinarea martirului Fakhrizadeh dezvăluie disperarea dușmanilor noștri și magnitudinea urii lor. Martiriul săunu ne va încetini progresele”, a spus președintele Hassan Rouhani.

Un cercetător de rang înalt care lucra pentru sectorul nuclear iranian a murit după ce a fost ținta unui atac în apropiere de Teheran, a anunțat vineri ministerul iranian al Apărării.

Mohsen Fakhrizadeh, directorul Departamentului de cercetări și inovare al ministerului, a fost "rănit grav" după ce mașina sa a fost atacată de mai mulți bărbați. Echipa medicală nu a reușit să-l resusciteze pe cercetător.

Numele lui Fakhrizadeh, care potrivit serviciilor de informaţii occidentale a supervizat programul nuclear iranian, este menţionat în rezoluţiile ONU cu privire la sancţiuni din cauza activităţii sale în presupusa dezvoltare a armelor nucleare iraniene.