Guvernul ungar își menție opoziția față de condiționarea accesului la banii europeni de standardele democratice, blocând bugetul UE și planul de relansare economică prin veto, a precizat joi purtătorul de cuvânt al premierului Viktor Orban.

HotNews.roFoto: Hotnews

Gergely Gulyas a mai spus într-o conferință de presă că Viktor Orban se va întâlni în cursul zilei de joi cu omologul său polonez Mateusz Morawiecki, cei doi urmând să emită o declarație scrisă privind poziția celor două state, transmite Reuters.

Polonia și Ungaria ar trebui să se adreseze Curții Europene de Justiție în ce privește legătura dintre accesarea banilor europeni și statul de drept în loc să blocheze bugetul UE pentru perioada 2021-2027 și planul de relansare economică, a declarat miercuri președintele executivului european Ursula von der Leyen.

Sugestia făcută de președintele Comisiei Europene este, de altfel, una dintre variantele discutate informal de către oficialii UE pentru a depăși impasul generat de veto-ul Poloniei și Ungariei, opoziție care blochează 1,8 trilioane de euro, bani destinați redresării economice în cele 27 de state membre.

Adresându-se Parlamentului European, Ursula von der Leyen a subliniat că decizia UE de a condiționa accesarea fondurilor de respectarea statului de drept este menită să protejeze banii de la bugetul european.

"Vorbim despre încălcarea statului de drept ceea ce periclitează bugetul UE și nu numai” a declarat Ursula von der Leyen. ”Este foarte greu să îți imaginezi că există cineva în Europa care se opune unui astfel de principiu”, a adăugat ea.

Polonia și Ungaria, care se află formal sub investigarea UE pentru încălcarea independenței instanțelor, a presei și a organizațiilor non-guvernamentale, se tem că vor pierde accesul la zeci de miliarde de euro în următorii șapte ani.