Moscova intenționează să urmărească „loialitatea” rezidenților ei cu noi profiluri digitale similare cu sistemul de credit social din China, relatează Moscow Times citând documente oficiale.

Prin RusiaFoto: Profimedia Images/Valery Sharifulin/TASS

Primăria Moscovei a început să colecteze din 2017 date despre sexul, vârsta, nivelul veniturilor și relațiile persoanelor înscrise pe site-ul său mos.ru ca parte a unui sistem de monitorizare al internetului numit IS STATS.

Site-ul Open Media relatează că primăria capitalei ruse a alocat 280 de milioane de ruble (3,7 milioane de dolari) pentru a extinde capabilitățile sistemului.

Profilurile digitale vor include acum informații despre amenzile, contravențiile, datoriile și participarea moscoviților la diferite evenimente, potrivit documentelor oficiale.

Datele vor fi comparate cu informațiile din rețelele publice de Wi-Fi și cele ale operatorilor de telefonie mobilă.

Primăria Moscovei va putea împărți datele în grupuri care includ și „semne de loialitate”, potrivit Open Media.

Scopul profilurilor digitale este de a „monitoriza continuu activitățile utilizatorilor” în întreaga Moscovă, dezvolta date analitice bazate pe zonele de activitate, „identifica rapid amenințări emergente” și „răspunde prompt schimbărilor situației din oraș”, potrivit raportului.

Departamentul de IT al primăriei afirmă că datele colectate vor fi anonimizate însă experții avertizează că sistemul deschide calea unor abuzuri.

„Sunt aproape sigur că informațiile din sistem vor fi personalizate la nivelul fiecărui cetățean”, afirmă Stanislav Șakirov, fondatorul și directorul tehnic Roskomavoboda, un ONG ce militează pentru apărarea drepturilor în online.

„Cel mai probabil va exista posibilitatea să cumperi informațiile pe piața neagră la un moment dat”, afirmă Șakirov, dând exempu rețeaua vastă de camere de supraveghere cu recunoaștere facială din capitala rusă.

Se așteaptă ca 4 din 5 ruși să aibă „profiluri digitale” create de stat până în 2025, observatorii comparându-le cu cele din sistemul de credit social al Chinei, care răsplătește sau penalizează cetățenii pe baza unor scoruri derivate din caracteristicile personale, comportament și istoricul de credit.

Citește și: