Regina Elizabeta a II-a a Regatului Unit i-a acordat mogulului media ruso-britanic Evgheni Lebedev titlul de „Baron de Hampton și Siberia”, potrivit The Gazette - registrului oficial al guvernului britanic, transmite Moscow Times.

Evgheni LebedevFoto: Backgrid UK/ Profimedia Images

Monarhul britanic i-a conferit un titlu pe viață lui Lebedev, în vârstă de 40 de ani, după ce premierul conservator Boris Johnson, un prieten apropiat al acestuia, l-a nominalizat în luna iulie.

Confirmarea acestuia în Camera Lorzilor, camera superioară a parlamentului britanic în care legiuitorii sunt numiți, nu aleși, a fost amânată datorită cererii lui Lebedev de a include „Lord al Moscovei” în titlul său și nevoii ca autoritățile britanice să înainteze o cerere oficială Rusiei pentru acest lucru.

Ordinul de conferire a titlului de „Baron de Hampton și Siberia” a fost emis joia trecută, arată The Gazette.

Lebedev, proprietarul ziarelor britanice The Independent și Evening Standard, este fiul fostului agent KGB devenit magnat de afaceri Alexandr Lebedev care deține ziarul independent Novaya Gazeta din Rusia.

Evgheni Lebedev urmează să depună jurământul în Camera Lorzilor luna viitoare, acesta fiind primul membru cu origini ruse care va face parte din camera superioară a parlamentului britanic.

Lebedev va fi un așa-numit legiuitor „crossbench”, fără afiliere partinică.

Potrivit presei britanice, Lebedev senior ar fi fost una din persoanele investigate de comisia pentru supervizarea serviciilor secrete a parlamentului britanic în legătură cu presupusele ingerințe ale Kremlinului în referendumul Brexit din 2016.

Raportul a concluzionat că guvernul britanic și agențiile de informații ale acestei țări au eșuat în a investiga rapoartele privind implicarea Rusiei în referendum.

REFERINȚĂ: