Mogulul media ruso-britanic Evgheni Lebedev dorește să fie primul membru al Camerei Lorzilor din parlamentul britanic cu titulatura de „al Moscovei”, relatează Moscow Times.

Evgheni LebedevFoto: Backgrid UK/ Profimedia Images

Regina Elizabeta a II-a i-a conferit lui Lebedev un titlu nobiliar și l-a numit parlamentar pe viață în camera superioară a parlamentului Regatului Unit în luna iunie a acestui an.

Mogulul media în vârstă de 40 de ani este un prieten al premierului britanic Boris Johnson și proprietarul ziarelor The Independent și Evening Standard.

Numirea lui Lebedev în Camera Lorzilor a fost însă întârziată datorită cererii acestuia de a fi desemnat „al Moscovei” în titulatura oficială, potrivit Daily Mail.

Autoritatea britanică responsabilă de heraldică trebuie să transmită o cerere oficială guvernului rus înainte ca mogulul media să poată primi titlul de „Lordul Lebedev al Moscovei”, fiind extrem de neobișnuit ca un parlamentar să ceară o locație din străinătate pentru titulatură.

Kremlinul nu a oferit deocamdată comentarii asupra cererii lui Lebedev, fiul unui fost agent KGB devenit om de afaceri.

Tatăl lui Evgheni, Alexandr Lebedev, ar fi una din persoanele investigate de comisia de informații a parlamentului britanic în legătură cu presupusele ingerințe ale Kremlinului în referendumul din 2016 privind Brexitul.

Raportul a concluzionat că guvernul britanic și serviciile secrete nu au investigat corespunzător informațiile privind amestecul Rusiei în scrutin.

Citește și: