Președintele francez Emmanuel Macron le-a cerut liderilor musulmani să accepte o „cartă a valorilor republicane” ca parte a campaniei de combatere a radicalizării islamice, relatează BBC.

Emmanuel MacronFoto: Ludovic Marin / AFP / Profimedia Images

Macron a dat miercuri un ultimatum de 15 zile Consiliului Francez al Religiei Musulmane (CFCM) pentru a accepta carta.

CFCM a fost de acord cu crearea unui Consiliu Național al Imamilor care să acrediteze oficial prelații musulmani, acreditarea putând fi retrasă la solicitarea autorităților.

Măsura vine după trei atacuri teroriste islamiste în mai puțin de o lună.

Carta va stipula că islamul este o religie și nu o mișcare politică, urmând de asemenea să interzică „ingerințele străine” în grupurile musulmane.

Macron a apărat cu fermitate secularismul francez în urma acestor atacuri printre care s-a numărat și decapitarea profesorului francez Samuel Paty care le-a arătat elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed.

Miercuri seara președintele francez și ministrul de interne Gérald Darmanin s-au întâlnit cu opt lideri CFCM la Palatul Élysée.

„Două principii vor fi înscrise negru pe alb [în cartă]: respingerea islamului politic și orice ingerință străină”, a declarat după întâlnire o sursă pentru ziarul Le Parisien.

Macron a anunțat de asemenea noi măsuri pentru combaterea a ceea ce el numește „separatismul islamist” din Franța, acestea urmând a fi cuprinse într-o lege amplă menită să combată radicalizarea.

Printre măsurile ce vor fi incluse în respectiva lege se numără:

  • restricții asupra home schooling-ului și pedepse mai dure pentru cei care intimidează aleșii publici din motive religioase
  • acordarea unui număr de identificare copiilor care să fie folosit pentru a verifica dacă aceștia merg la școală. Părinții care încalcă legea ar putea petrece până la 6 luni în inchisoare sau primi amenzi mari
  • interdicția distribuirii de informații despre o persoană într-o manieră care ar permite localizarea acesteia de către cineva care dorește să îi facă rău

„Trebuie să ne salvăm copiii din ghearele islamiștilor”, a declarat miercuri ministrul de interne Darmanin după prezentarea noii legi.

Forma inițială a acesteia va fi discutată de cabinetul francez în 9 decembrie.

Mai devreme în cursul acestui an Emmanuel Macron a descris islamul ca fiind o religie „în criză” și a apărat dreptul ziarelor de a publica caricaturi care îl înfățișează pe profetul Mahomed.

Asemenea reprezentări sunt privite ca tabu în islam și sunt considerate extrem de jignitoare de numeroși musulmani.

Declarațiile liderului francez au stârnit proteste ample în mai multe țări musulmane la adresa sa și a Franței, unii lideri musulmani cerând boicotarea produselor franceze.

Secularismul statului (laïcité) este o componentă centrală a identității naționale în Franța, țara care are cea mai mare populație de musulmani din Europa.

Citește și: