Departamentul de Justiție al Statelor Unite a renunțat la acuzațiile de trafic de droguri și spălare de bani formulate împotriva fostului ministru al apărării mexican, Salvador Cienfuegos, a anunțat marți procurorul general american, William Barr, potrivit ABC News.

Generalul Salvador Cienfuegos Zepeda (dreapta)Foto: Omar Torres / AFP / Profimedia Images

Barr a declarat că departamentul pe care îl conduce va renunța la acuzații pentru ca Salvador Cienfuegos „să poată fi anchetat și, dacă este cazul, pus sub acuzare de autoritățile mexicane”.

Fostul ministru al apărării mexican a fost reținut în 15 octombrie pe aeroportul din Los Angeles după ce un mandat a fost emis pe numele său de către Departamentul de Combatere a Drogurilor al Statelor Unite (DEA).

Cienfuegos, în vârstă de 72 de ani, este un general cu patru stele și a fost ministru al apărării în timpul mandatului fostului președinte Pena Nieto, având un rol cheie în războiul purtat de Mexic împotriva traficului de narcotice și cartelurilor de droguri din această țară.

Procurorul responsabil de caz, Seth DuCharme, a declarat că renunțarea la acuzații „ar fi în interesul publicului din Statele Unite”.

„Statele Unite au determinat că raționamente importante și sensibile ce țin de politica externă cântăresc mai greu decât interesul guvernului de a urmări judecarea acuzatului”, a notat DuCharme, precizând însă „că dovezile din acest caz sunt puternice”.

Luna trecută procurorii americani argumentau în documentele depuse la instanță că fostul ministru prezintă un risc ridicat de fugă.

„Va încerca probabil să se folosească de conexiunile cu puternicul cartel H-2 din Mexic precum și de cele cu foști înalți oficiali guvernamentali corupți pentru a-l ajuta să fugă de legea din SUA și găsi adăpost în Mexic”, notau aceștia.

În cazul în care ar fi fost găsit vinovat de acuzațiile aduse, Cienfuegos ar fi putut petrece următorii 10 ani într-o închisoare federală americană.

Mike Vigil, fostul șef de operații al Departamentului de combatere a drogurilor din SUA a afirmat că decizia „nu este nimic altceva decât un cadou, un uriaș cadou” din partea președintelui Donald Trump pentru președintele mexican Andrés Manuel López Obrador.

López Obrador a rămas unul din puținii șefi de stat care nu l-au felicitat pe Joe Biden pentru victoria sa la alegerile prezidențiale, susținând că nu poate recunoaște „un guvern care nu este constituit legal și legitim” și că va aștepta până când sunt finalizate procesele intentate de echipa lui Donald Trump.

Ministrul de externe mexican Marcelo Ebrard a respins însă speculațiile că decizia Departamentului de justiție american ar avea vreo legătură cu alegerile prezidențiale din SUA, spunând este vorba de „două procese diferite”.

Acesta a declarat de asemenea că fostul ministru nu va fi arestat în mod neapărat în Mexic.

„În Mexic va fi primit de procurorul general. În ce statut va veni? De cetățean mexican care nu este pus sub acuzare în Statele Unite în acest moment”.

Procurorul general american a afirmat într-un comunicat comun cu omologul său mexican că decizia de a renunța la acuzațiile față de Cienfuegos a fost luată în semn de recunoaștere „a puternicului parteneriat dintre SUA și Mexic în privința aplicării legii și a intereselor de a demonstra frontul nostru comun împotriva criminalității”.

William Barr a notat de asemenea că toate dovezile strânse în acest caz au fost transmise autorităților competente mexicane.

REFERINȚĂ: