Fostul ministru mexican al apărării între 2012-2018, generalul Salvador Cienfuegos Zepeda, a fost reținut joi pe aeroportul din Los Angeles după ce un mandat a fost emis pe numele său de către Departamentul de Combatere a Drogurilor al Statelor Unite (DEA), anunță New York Times.

Generalul Salvador Cienfuegos Zepeda (dreapta)Foto: Omar Torres / AFP / Profimedia Images

Ca fost ministru al apărării generalul Salvador Cienfuegos a avut un rol cheie în războiul purtat de Mexic împotriva traficului de narcotice și cartelurilor de droguri din această țară.

Ministrul de externe mexican Marcelo Ebrard a anunțat pe Twitter că a fost informat de reținerea lui Cienfuegos de către ambasadorul Statelor Unite din Mexic.

„Consulul din Los Angeles mă va informa cu privire la acuzațiile aduse în următoarele câteva ore. Îi vom oferi [lui Cienfuegos] asistența consulară la care are dreptul. Vă voi ține la curent”, a scris pe Twitter Ebrard.

O sursă diplomatică mexicană a relatat că membrii familiei generalului care îl însoțeau în momentul reținerii sale au fost deja eliberați.

Un purtător de cuvânt al DEA a declarat că nu poate oferi detalii suplimentare despre natura mandatului, circumstanțele arestării sau dacă fostul ministru sosea sau pleca de pe aeroportul din Los Angeles.

Cienfuegos, în vârstă de 72 de ani, este un general cu patru stele și a fost ministru al apărării în timpul mandatului fostului președinte Pena Nieto.

Mai mulți membri ai cabinetului și partidului său au fost implicații în cazuri de corupție la nivel înalt, o parte a anchetelor vizând legături cu crima organizată.

Reținerea lui Cienfuegos vine după arestarea lui Genaro Garcia Luna, ministrul de securitate al fostului președinte Felipe Calderon.

Garcia Luna a fost arestat în Texas fiind suspectat că a primit milioane de dolari mită de la un cartel de droguri pe care era însărcinat să îl destructureze.

Citește și: