Președintele Andrés Manuel López Obrador a respins categoric orice intervenție a Statelor Unite în Mexic, după ce omologul său american, Donald Trump, a declarat că Washingtonul va cataloga cartelurile de droguri mexicane drept organizații teroriste, informează postul BBC News, preluat de Mediafax.

Lopez Obrador, Mike PompeoFoto: Flickr

„Cooperare, da, intervenție, nu”, a comentat liderul de la Ciudad de Mexico în legătură cu declarațiile lui Trump.

López Obrador a mai afirmat că mexicanii „nu au de ce să se teamă”, iar ministrul de Externe, Marcelo Ebrard, va discuta joi despre acest subiect cu partea americană.

Ebrard a transmis că eforturile sale în discuțiile cu autoritățile SUA se vor concentra pe „apărarea suveranității (Mexicului) și propriilor decizii”. Anterior, ministrul a declarat că Mexicul „nu va accepta vreodată” încălcarea suveranității sale, iar autoritățile mexicane se angajează să abordeze problema criminalității organizate transnaționale.

Președintele american Donald Trump a declarat că Administrația SUA va cataloga cartelurile de droguri din Mexic drept organizații teroriste în legătură cu rolul acestor entități în traficul de droguri și carne vie. În momentul în care un grup este catalogat drept organizație teroristă, în conformitate cu legislația americană, este ilegal ca cetățeni din Statele Unite să ofere sprijin în cunoștință de cauză, iar membrii respectivului grup nu pot intra în țară și pot fi deportați.

Instituțiile financiare care iau la cunoștință de existența unor fonduri legate de astfel de organizații sunt obligate să blocheze sumele și să alerteze Departamentul Trezoreriei din SUA.