Președintele american Donald Trump l-a concediat pe Chris Krebs, directorul Agenției de Securitate a Infrastructurii și Cibersecuritate (CISA) din cadrul Departamentului de Securitate Internă (DHS) după ce acesta a respins teoriile sale privind frauda scrutinului prezidențial, scrie Business Insider.

Cristopher KrebsFoto: CQ-Roll Cal / ddp USA / Profimedia Images

„Afirmația recentă a lui Chris Krebs despre securitatea Alegerilor din 2020 a fost profund inexactă, in sensul că au existat nereguli masive și fraudă - inclusiv persoane moarte care au votat, observatori cărora nu li s-a permis accesul în secții, 'defecțiuni' în mașinile de numărare a voturilor care au schimbat voturi de la Trump la Biden, votat după închiderea urnelor și multe, multe altele”, a scris Trump pe Twitter.

„Prin urmare Chris Krebs a fost concediat din acest moment din funcția de Director al Agenției de Securitate a Infrastructurii și Cibersecuritate”, a adăugat președintele american.

Twitter a marcat ulterior postarea lui Trump, notând că aceasta conține afirmații contestate despre alegeri.

La scurt timp după ce a fost concediat, Krebs a răspuns de pe contul său guvernamental.

„Onorat să fi servit. Am făcut-o bine. Apărăm astăzi, în siguranță mâine”, a notat Krebs.

La doar câteva ore înainte de concedierea sa, Krebs a folosit contul de Twitter al agenției sale pentru a respinge afirmațiile lui Trump și ale altor republicani potrivit cărora infrastructura electorală a fost manipulată”.

„În ceea ce privește acuzațiile că sistemele de alegeri au fost manipulate, 59 de experți în securitatea alegerilor sunt în acord unanim, 'în fiecare caz care ne-a fost adus la cunoștință, aceste afirmații s-au dovedit lipsite de substanță sau sunt incoerente din punct de vedere tehnic'”, a afirmat acesta.

Săptămâna trecută agenția condusă de acesta a anunțat că „nu există dovezi că vreun sistem de vot a șters sau pierdut voturi, schimbat voturi sau a fost în vreun fel compromis”, contrazicând afirmațiile lui Trump despre fraudarea alegerilor.

CISA a fost creată în 2018 în urma suspiciunilor privind ingerința Rusiei în alegerile americane, Krebs fiind numit director cu sprijin bipartizan.

În zilele și săptămânile de dinaintea concedierii sale Krebs s-a aflat în fruntea eforturilor Departamentului de Securitate Internă (DHS) de a combate afirmațiile nefondate privind fraudarea alegerilor.

„Alegerile din 3 noiembrie au fost cele mai sigure din istoria americană”, a anunțat DHS într-un comunicat, Krebs notând la rândul său că „America, avem încredere în securitatea votului tău, și tu ar trebui [să ai] de asemenea”.

REFERINȚĂ: