Uniunea Europeană a cerut joi Beijingului să anuleze imediat noile măsuri care descalifică parlamentarii aleși, afirmând că decizia reprezintă o „lovitură severă” la adresa autonomiei fostei colonii britanice, transmite Reuters.

Politia din Hong KongFoto: Dale de la Rey / AFP / Profimedia Images

„Această nouă decizie arbitrară a Beijingului subminează semnificativ autonomia Hong Kong-ului sub principiul 'O țară, două sisteme'”, a afirmat înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe într-un comunicat.

„Aceste ultime măsuri constituie o lovitură severă la adresa pluralismului politic și libertății de opinie în Hong Kong”, adaugă acesta.

Parlamentarii opoziției pro-democrație din Hong Kong au anunțat miercuri că vor demisiona din legislativ după ce mandatele a patru colegi ai lor au fost anulate de către executivul local.

Măsura luată de guvernul condus de Carrie Lam a fost luată după ce parlamentul de la Beijing a acordat autorităților din Hong Kong noi puteri pentru a suprima disidența.

Conform noii legi, parlamentarii pot fi expulzați din legislativ dacă sunt considerați un risc pentru securitatea națională, dacă militează pentru independența Hong Kong-ului, dacă refuză să accepte suveranitatea Chinei asupra orașului sau dacă încearcă să determine o intervenție străină.

„Cerem anularea imediată a acestor decizii de către autoritățile din Beijing și guvernul din Hong Kong și reinistituirea imediată a membrilor Consiliului Legislativ”, a subliniat UE în comunicat.

Citește și: