Parlamentul din Hong Kong a rămas fără opoziție după ce toți cei 15 legiuitori pro-democrație au demisionat în semn de protest față de o nouă lege care permite guvernului să anuleze mandatele unor parlamentari fără a trece decizia prin instanțele judecătorești, transmit AFP și Deutsche Welle.

Carrie LamFoto: Wu Xiaochu / Xinhua News / Profimedia Images

Decizia parlamentarilor pro-democrație a venit după ce executivul condus de Carrie Lam a folosit noua lege adoptată la Beijing pentru a anula mandatele a patru legiuitori ai opoziției din motive de „securitate națională”.

Conform noii legi, parlamentarii pot fi expulzați din legislativ dacă sunt considerați un risc pentru securitatea națională, dacă militează pentru independența Hong Kong-ului, dacă refuză să accepte suveranitatea Chinei asupra orașului sau dacă încearcă să determine o intervenție străină.

Legea a fost adoptată în cadrul Comitetului permanent al Congresului Național al Poporului de la Beijing.

Cei 15 parlamentari ai opoziției din Consiliul legislativ al Hong Kong-ului - care are 70 de locuri - au amenințat că vor demisiona în masă dacă vreun legiuitor pro-democrație va fi expulzat.

„Astăzi vom demisiona din funcțiile noastre deoarece partenerii noștri și colegii noștri au fost descalificați de mișcarea brutală a guvernului central", a declarat în cadrul unei conferințe de presă Wu Chi-wai, liderul taberei pro-democrație.

„Deși ne confruntăm cu multe dificultăți în viitorul apropiat în lupta pentru democrație, nu vom renunța niciodată", a adăugat acesta.

Wu a spus că legiuitorii opoziției își vor prezenta joi scrisorile de demisie.

Anterior, cei patru parlamentari pro-democrație ai căror mandate au fost eliminate au fost descalificați din a candida pentru realegere, autoritățile considerând că jurământul lor de loialitate față de Hong Kong nu era sincer.

Guvernul condus de Carrie Lam a declarat că a decis anularea mandatelor celor patru fiindcă aceștia ar fi pus în pericol securitatea națională, fără a oferi mai multe detalii.

Legiuitorii pro-Beijing controlează deja mini-parlamentul Hong Kong-ului, dar după demisia opoziției pro-democrație orice aparență de dezbatere democratică va dispărea.

Liderul Hong Kong-ului, Carrie Lam, a declarat că anularea mandatelor este „constituțională, legală, rezonabilă și necesară”.

Amnesty International a denunțat noile legi, spunând că acestea reprezintă „un nou exemplu al campaniei duse de guvernul central chinez de a reduce la tăcere disidența în oraș prin orice mijloace”.

Directorul regional pentru zona Asia-Pacific al Amnesty International, Yamini Mishra, a declarat:

„Hong Kong-ul a permis din nou ca legile și legislativul său să fie ocolite, pe măsură ce Beijingul inventează reguli din mers. Demolările cu buldozerul prin decizii arbitrare ale guvernului chinez fac din statul de drept o bătaie de joc”.

Citește și: