Australia va numi un procuror special pentru a ancheta acuzațiile de crime de război comise de forțele sale speciale în Afganistan, premierul Scott Morrison declarând că un raport care va fi publicat săptămâna viitoare va conține descoperiri „foarte dificile” și „tulburătoare”, transmite The Guardian.

Foto:

Prim-ministrul australian a declarat de asemenea că va constitui o comisie independentă de supervizare pentru a oferi încredere cetățenilor că forțele armate combat problemele serioase descoperite de investigația care a durat patru ani privind presupuse crime de război.

Anunțul este un semn că raportul care va fi publicat săptămâna viitoare va conține concluzii incriminatoare despre comportamentul forțelor speciale australiene în Afganistan.

O anchetă coordonată de către adjunctul inspectorului general al forțelor armate australiene (ADF) a examinat conduita forțelor de elită ale Australiei în cel puțin 55 de incidente în care este suspectată încălcarea convențiilor de război între 2005 și 2016.

Printre acestea se numără presupuse ucideri de non-combatanți și „tratament crud” aplicat acestora.

Morrison a declarat că săptămâna viitoare vor fi publicate concluziile raportului și a avertizat australienii să se pregătească pentru „un drum lung și anevoios” date fiind „acuzațiile probabile de abateri serioase și posibil criminale”.

„Acest lucru va fi foarte dificil pentru australieni”, a declarat Morrison joi, adăugând că „va fi foarte dificil pentru comunitatea militară activă și comunitatea de veterani. Va fi dificil pentru noi toți”.

„Dar ceea ce încercăm noi să facem ca guvern, ceea ce cred că trebuie noi să facem ca țară, este să absorbim acest lucru într-un mod care să ne permită să menținem integritatea sistemului nostru judiciar și integritatea forțelor armate”.

Guvernul a lăsat deschisă posibilitatea anulării decorațiilor soldaților găsiți vinovați de crime, ministrul apărării australian, Linda Reynolds, declarând că ADF „ia în considerare toate opțiunile”.

Executivul australian nu a exclus nici desființarea forțelor speciale SAS însă a minimalizat posibilitatea ca soldații australieni să fie judecați de o curte penală internațională, afirmând că acuzațiile trebuie judecate prin sistemul judiciar din Australia.

Morrison a declarat că raportul va conține „informații dificile” pentru partenerii internaționali ai țării sale dar a dat asigurări că Australia „le va gestiona cu onestitate”.

Citește și: