Uniunea Europeană intenționează să înăsprească regulile pentru combaterea extremismului online, a declarat marți președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de Reuters.

EuropolFoto: Captura video - consilium.europa.eu

Atacuri teroriste ale unor militanți islamiști au ucis opt persoane în mai puțin de o lună în Paris, Nisa și Viena, atrăgând din nou atenția blocului comunitar asupra amenințării reprezentate de extremism, lucru care coborâse pe lista priorităților liderilor europeni după înfrângerea Statului Islamic în Siria și Irak.

Von der Leyen avea programată o întâlnire marți cu cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron pentru a discuta noile măsuri propuse, urmând ca miniștrii de interne ai statelor membre UE să se întâlnească vineri.

Von der Leyen a declarat că reformarea iminentă a regulilor UE pentru platformele online va conține măsuri menite să combată conținutul extremist.

„Valorile noastre trebuie protejate în online precum și în offline”, a afirmat aceasta, adăugând că „să luăm exemplul discursului ilegal care incită la ură și propagandei teroriste. În ultimele săptămâni am văzut încă odată cât de urgent este acest lucru”.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a propus crearea unui institut special la nivel european pentru pregătirea imamilor.

Un draft al unui document pentru viitoarea reuniune a miniștrilor de interne consultat de Reuters include pasaje care întăresc drepturile statelor membre de a suspenda temporar libertatea de circulație peste granițe în cazul unor situații de urgență.

Documentul cere de asemenea ca imigranții „să facă un efort activ pentru a se integra când li se oferă ajutor în această privință”.

Citește și: