Procurorii brazilieni l-au pus sub acuzare în mod oficial pe fiul cel mare al președintelui Jair Bolsonaro pentru delapidare, spălare de bani, deturnare de fonduri și constituirea unui grup infracțional organizat, transmite The Guardian.

Flavio Bolsonaro (stanga) alaturi de tatal sauFoto: EVARISTO SA / AFP / Profimedia

Procurorii din Rio de Janeiro au anunțat marți noaptea că l-au pus sub acuzare pe Flávio Bolsonaro, în vârstă de 39 de ani, un senator ale cărui afaceri au atras atenția publică după ce tatăl său a câștigat președinția.

Acuzațiile, despre care Flávio Bolsonaro a declarat anterior că fac parte dintr-un complot politic împotriva tatălui său, privesc suspiciunile că fiul președintelui a fost implicat în perioada 2004-2018 într-o practică răspândită (dar interzisă) în politica braziliană numită „rachadinha”.

Sub această schemă, care se traduce aproximativ ca „împărțirea salariului”, politicienii corupți primesc pentru folos propriu o parte din salariul angajaților plătiți din bani publici.

Alte 16 persoane au fost puse sub acuzare, printre acestea numărându-se și Fabrício Queiroz, un fost ofițer de poliție și prieten al președintelui brazilian care a lucrat cu fiul lui Bolsonaro și are legături arhicunoscute cu lumea interlopă.

Ziarul brazilian O Globo scrie că acuzațiile au fost formulate parțial în baza mărturiei unei foste angajate care le-a spus procurorilor că a fost nevoită să își dea peste 90% din salariu lui Queiroz, suma ridicându-se la peste 28.000 de dolari în decursul a șase ani.

Un judecător trebuie să aprobe rechizitoriul pentru ca acuzațiile să ajungă în instanță.

Echipa de avocați a lui Flávio Bolsonaro a negat că acesta ar fi fost implicat în activități ilegale, catalogând acuzațiile drept „nimic altceva decât o poveste macabră și prost ticluită”.

Jair Bolsonaro nu a oferit imediat comentarii dar acuzațiile reprezintă încă un motiv de jenă pentru fostul căpitan de armată care a ajuns la putere înfățișându-se ca un luptător anticorupție.

Această reputație a început însă să se degradeze datorită suspiciunilor la adresa fiului său mai mare și a investigațiilor care îi vizează pe ceilalți doi fii ai săi, Carlos și Eduardo. Și aceștia resping acuzațiile.

Soția președintelui brazilian, Michelle Bolsonaro, a provocat de asemenea suspiciuni după ce au apărut informații că a primit mai multe plăți misterioase din partea lui Queiroz.

În luna augusut Jair Bolsonaro l-a ameninţat cu bătaia pe un jurnalist care l-a întrebat despre acest subiect.

„Vrei să te lovesc peste gură?”, a răspuns acesta unei întrebări puse de un jurnalist de la cotidianul O Globo.

Citește și: