Cartea unei scriitoare din Noua Zeelandă, care critică tatuajul maori al noului ministru de Externe din această ţară, a fost retrasă de pe site-ul unui retailer online, informează BBC și Agerpres.

Nanaia Mahuta alaturi de premierul neozeelandez Jacinda ArdernFoto: Bianca de Marchi / AFP / Profimedia Images

Scriitoarea Olivia Pierson, autoarea cărţii, a publicat un mesaj pe Twitter în care a afirmat că tatuajul facial al ministrului de Externe este „urât şi necivilizat”.

Nanaia Mahuta a devenit prima femeie numită în funcţia de ministru de Externe al Noii Zeelande şi care are un astfel de tatuaj facial. Ea a fost numită în această funcţie după o recentă remaniere a guvernului neozeelandez.

Afirmaţia scriitoarei Olivia Pierson a generat nemulţumire în rândul opiniei publice şi apeluri de retragere a cărţii sale din librăriile naţionale. În urma acelor apeluri, retailerul Mighty Ape a anunţat că a retras cartea de pe platforma sa online şi a precizat că volumul „nu va mai deveni niciodată disponibil”.

Anumite persoane din Noua Zeelandă care au origini în rândul comunităţii maori poartă astfel de tatuaje, denumite „moko”, pentru a-şi afirma identitatea şi apartenenţa culturală.

Tatuajele bărbaţilor au tendinţa de a acoperi întreaga faţă, în timp ce tatuajele femeilor acoperă doar bărbia.

Luni, scriitoarea Olivia Pierson a publicat pe Twitter un link care face trimitere la desemnarea noului ministru de Externe al ţării sale.

„Pe bune? Acesta e chipul noului ministru de Externe al Noii Zeelande? Tatuajele faciale nu sunt chiar o prezentare civilizată pentru un diplomat din secolul al XXI-lea”, a scris ea în acel mesaj online.

Apoi, scriitoarea a spus că tatuajele faciale, „în special în cazul unei femei-diplomat, sunt o culme a unei conştientizări urâte şi necivilizate”.

Mulţi utilizatori de pe Twitter au criticat comentariile sale, considerându-le lipsite de sensibilitate din punct de vedere rasial şi cultural, şi au insistat asupra faptului că „moko” face parte din cultura populaţiei indigene neozeelandeze.

Olivia Pierson a declarat pentru cotidianul Stuff că îşi menţine afirmaţiile, deoarece tatuajele faciale sunt urâte „la orice persoană, fie ea caucaziană, metisă sau de culoare”.

Prim-ministrul Jacina Ardern a declarat că noul ei cabinet - care include şi primul ministru gay din această ţară - este „incredibil de divers”.

Reacţiile faţă de noul cabinet neozeelandez au fost în mare parte pozitive.

Jacinda Ardern şi-a condus la începutul acestei luni formaţiunea politică din care face parte, Partidul Laburist, la o victorie răsunătoare în alegerile generale din Noua Zeelandă.

Citește și: