Autoritățile din Marea Britanie au ridicat nivelul de alertă privind terorismul la „sever” ceea ce indică o probabilitate ridicată a unui atac, anunță BBC.

Palatul BuckinghamFoto: Hotnews

Nivelul „sever” este al doilea cel mai ridicat din sistemul de alertă britanic privind terorismul, doar „critic” fiind mai ridicat, acesta indicând o probabilitate ridicată a unui atac în viitorul apropiat.

Mutarea are loc după atacul islamist de ieri noaptea din capitala Austriei și după ce săptămâna trecută trei persoane și-au pierdut viața în urma unui atac cu cuțitul în Nisa, Franța.

Ministrul de interne al Regatului Unit, Priti Patel, a declarat că britanicii ar trebui să fie „alerți dar nu alarmați”.

„Aceasta este o măsură de precauție ca urmare a evenimentelor îngrozitoare de săptămâna trecută din Franța și de noaptea trecută din Austria și nu se bazează pe o amenințare specifică”.

Patel a adăugat că măsuri semnificative au fost luate deja pentru a întări capacitatea de a dejuca atacuri teroriste.

„După cum am spus și înainte, ne confruntăm cu o amenințare serioasă în Regatul Unit din cauza terorismului. Aș cere publicului să rămână vigilent și să raporteze orice activitate suspicioasă poliției”.

Evaluarea nivelului de pericol terorist este realizată de către Centrul Comun de Analiză a Terorismului din Regatul Unit, o secție a serviciului de informații britanic MI5.

Cele 5 niveluri de alertă sunt:

- scăzut: un atac este extrem de improbabil

- moderat: un atac este posibil dar improbabil

- substanțial: un atac este probabil

- sever: un atac este foarte probabil

- critic: un atac este foarte probabil în viitorul apropiat

Citește și: