Guvernul francez va decreta miercuri dizolvarea mișcării ultra-naționaliste turce ”Lupii Cenușii” în timpul unui Consiliu de Miniștri, a anunțat luni ministrul de Interne Gerald Darmanin, într-un context de tensiune puternică între Paris și Ankara, relatează AFP.

miting al turcilor in FrantaFoto: Captura YouTube

Acesta este „un grup deosebit de agresiv, ca să nu spunem mai mult”, a anunțat Gerald Darmanin, al cărui anunț vine într-un context de puternice tensiuni diplomatice între Franța și Turcia cu privire la tratamentul musulmanilor în Franța.

Lupii Cenuşii au fost acuzați pentru incidentele de săptămâna trecută dintre comunităţile turcă şi armeană de la Decines-Charpieu, lângă Lyon.

Tensiunile dintre cele două comunități sunt exacerbate de războiul din regiunea Nagorno-Karabah, dintre Armenia și Azerbaidjan, susținut de Turcia.

Miercuri seara, forțele de securitate au intervenit la Décines-Charpieu pentru a împiedica 250 de membri ai comunității turcești să „lupte” cu armenii. Cu câteva ore înainte, o altercație între cele două comunități a lăsat 4 răniți, inclusiv unul grav.

Sâmbătă noaptea, memorialul genocidului şi Centrul Naţional al Memoriei Armene de lângă Lyon au fost profanate și a apărut inscripţia „Lupii Cenuşii”.

Gruparea este cunoscută ca apropiată preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care şi-a exprimat recent îndoieli privind „sănătatea mintală” a omologului său francez, Emmanuel Macron.

Lupii Cenuşii au ajuns cunoscuţi în deceniile 1970-1980, în urma unor acţiuni violente împotriva militanţilor de stânga. Ei folosesc ca semn de recunoaştere un gest al mâinii cu degetul mare împreunat cu mijlociul şi inelarul.