O înregistrare video distribuită pe platformele social media arată un grup de protestatari Black Lives Matter (BLM) din orașul american Philadelphia spunându-le unor evrei să plece, unul dintre protestatari numindu-i „Sinagoga lui Satan”, relatează Jewish Journal.

Unul din evreii agresati la protestul BLM din PhiladelphiaFoto: captura video

Înregistrarea realizată în 27 octombrie arată persoana care filmează apropiindu-se de trei bărbați evrei, dintre care doi poartă kippahuri, și afirmând „Amalek. Amalek. Ce căutați aici? Nu locuiți aici!”.

Amalek este probabil o referință la tribul amaleciților, primul dușman al israeliților din Antichitate.

Unul dintre bărbații evrei afirmă că nu locuiesc departe de locul protestului iar un altul spune că se află acolo pentru „a arăta solidaritate”.

Alți protestatari pot fi auziți spunându-le bărbaților evrei că „asta nu e lupta voastră” și urlând „plecați naibii de aici” înainte ca un protestatar mascat să îl împingă pe unul dintre evrei.

Pe măsură ce evreii se îndepărtează de la locul incidentului, bărbatul care a filmat confruntarea poate fi auzit zicând „Philly (n.r. Philadelphia) se trezește! Apocalipsa 2:9 Sinagoga lui Satan!”

Mai multe persoane au condamnat incidentul pe Twitter, afirmând că este o dovadă de antisemitism. Centrul Simon Wiesenthal a notat că „tematici despre evrei otrăvitori sunt acum înrădăcinate în rândul protestatarilor tineri”.

Liora Rez, directorul ONG-ului Stop Antisemitism a afirmat într-un comunicat că „de la Mișcarea pentru Drepturi Civile la Ferguson (n.r. protestele din 2014 declanșate în orașul Ferguson, statul Missouri, după uciderea afro-americanului Michael Brown de către un polițist) la protestele BLM de astăzi, evreii au fost alături de comunitatea afro-americană”.

„Agresarea fizică și verbală reprezintă un scuipat în fețele noastre și cerem ca acest lucru să fie discutat de unii ca Al Sharpton, Jesse Jackson și NAACP (Asociația Națională pentru Avansarea Persoanelor de Culoare). Avem suficiente diviziuni în această țară, liderii afro-americani trebuie să ia atitudine și să denunțe asta imediat!”.

Protestele din Philadelphia au izbucnit după ce poliția l-a împușcat fatal pe afro-americanul Walter Wallace jr. în fața familiei sale.

Înregistrările video cu uciderea sa îl arată pe acesta ținând în mână un cuțit și îndreptându-se către polițiști înainte ca ofițerii să tragă în el.

Familia lui Wallace a declarat că bărbatul avea probleme de sănătate mentală și că a chemat o ambulanță înainte ca poliția să fie sunată.

REFERINȚĂ: