Orașul american Philadelphia se pregătea marți seara pentru noi proteste după ciocnirile din noaptea precedentă, declanșate de moartea unui bărbat de culoare împușcat de poliție, în timp ce metropola este deja tensionată cu o săptămână înainte de alegerile prezidențiale, potrivit AFP.

Victima ameninta politistii cu cutitulFoto: youtube.com

În noaptea de luni până marți, un focar de violență a zguduit cartierul din vestul Philadelphiei după moartea unui bărbat identificat ca Walter Wallace Junior, în vârstă de 27 de ani, împușcat în stradă de doi ofițeri de poliție. Acesta din urmă a refuzat să arunce cuțitul din mână la somația polițistilor, dar nu părea să fie un pericol iminent conform unui videoclip postat pe rețelele de socializare.

Treizeci de ofițeri de poliție au fost răniți, aproape toți cu răni ușoare, dar o polițistă a rămas internată marți, cu piciorul rupt după ce a fost lovită „deliberat” de o dubă, a declarat Danielle Outlaw, oficialul poliției din oraș.

Cel puțin 91 de persoane au fost arestate, inclusiv 76 pentru efracție.

Cei doi ofițeri de poliție implicați - suspendați în așteptarea rezultatelor unei anchete efectuate de polițiști și de procurorul local - ajunseseră la fața locului după un apel care menționa o dispută familială și despre un bărbat cu un cuțit. Potrivit unui purtător de cuvânt al poliției, Walter Wallace Jr. a refuzat să renunțe la armă în ciuda ordinelor ofițerilor.

"Ne așteptăm la agitație în această seară și luăm măsuri suplimentare pentru a asigura ordinea", a spus Outlaw. „Vom consolida prezența noastră în punctele cheie din oraș”, în special prin desfășurarea unei unități anti-jaf în districtele comerciale, a adăugat ea.

Se apelează din nou la Garda națională? Primarul democrat condamnă violențele și jafurile

Pentru a menține ordinea în această metropolă, care a devenit unul dintre principalele câmpuri de luptă electorale dintre republicani și democrați, ea a spus „explorează toate opțiunile”, căutând sprijinul ofițerilor de poliție din regiunile vecine și fără a exclude chemarea Gărzii Naționale.

Primarul democrat, Jim Kenney, a fost, de asemenea, îngrijorat de o creștere bruscă a tensiunii într-un oraș unde demonstrațiile „Black Lives Matter” după moartea lui George Floyd de la sfârșitul lunii mai au fost însoțite de jafuri, violență și o creștere a criminalității.

"Sperăm că nu se va mai repeta ceea ce am văzut noaptea trecută și luăm toate măsurile de precauție posibile pentru a avea personalul necesar", a spus el.

Cu toate acestea, el a făcut distincția între „protestatari pașnici, care au fost acolo noaptea trecută și pot fi acolo o săptămână sau două” și „vandalism și jafuri care nu sunt forme acceptabile de liberă exprimare”.