Guvernul chinez a anunțat luni că va impune sancțiuni asupra contractorilor militari ai SUA, inclusiv împotriva diviziei din domeniul apărării a Boeing și a Lockheed Martin, datorită vânzării de arme către Taiwan, transmite Associated Press.

Xi JinpingFoto: Li Gang / Xinhua News / Profimedia Images

Raytheon Technologies Corp. și „indivizi americani relevanți” asociați cu vânzarea de armament vor fi de asemenea afectați, potrivit lui Zhao Lijan, purtător de cuvânt al ministerului de externe chinez, fără a oferi informații cu privire la natura sancțiunilor sau când vor fi introduse.

Partidul Comunist chinez revendică Taiwanul ca făcând parte din teritoriul său și a amenințat că va invada insula care nu recunoaște autoritatea Beijingului după războiul civil din 1949.

„Pentru a-și apăra interesele naționale, China a decis să impună sancțiuni împotriva companiilor americane implicate în vânzarea de arme către Taiwan”, a declarat Zhao în cadrul unei conferințe de presă.

Relațiile dintre China și SUA au ajuns la cel mai tensionat nivel din ultimele decenii pe fondul disputelor privind securitatea, companiile tech chineze, pandemia de COVID-19 și respectarea drepturilor omului, Taiwanul fiind unul din motivele istorice de dispută dintre cele două țări.

Deși Washingtonul nu are în mod oficial relații diplomatice cu guvernul ales democratic al insulei, acesta rămâne principalul său aliat. Legislația din SUA cere executivului american să se asigure că Taiwanul se poate apăra, vânzările de echipament militar către Taipei crescând în ultimul timp.

Săptămâna trecută Beijingul a cerut SUA să anuleze vânzarea a 135 de rachete de mare precizie către Taiwan, afirmând că „subminează în mod serios suveranitatea și interesele de securitate ale Chinei”.

China și-a intensificat activitățile militare în jurul Taiwanului pentru a încerca să forțeze obținerea de concesii de la administrația pro-independență a președintelui Tsai Ing-wen.

Partidul Comunist se folosește de forța economică pentru a pune presiuni pe alte guverne să taie relațiile diplomatice și neoficiale cu Taiwanul, punând în mod regulat presiuni și asupra companiilor americane precum Boeing pentru a încerca să influențeze politicile Washingtonului.

China este una dintre cele mai mari piețe pentru avioanele comerciale ale Boeing, făcând compania vulnerabilă în fața unui boicot, însă Zhao a făcut referire doar la divizia militară a acesteia, Boeing Defense. Lockheed Martin și Raytheon vând la rândul lor tehnologii pentru aviația civilă.

Beijingul și Washingtonul au impus sancțiuni reciproce asupra companiilor și persoanelor cărora le aduc diferite acuzații deși deocamdată rămâne neclar efectul acestora.

SUA a impus, printre alte măsuri, interdicții de călătorie și financiare pentru oficialii și companiile din China despre care afirmă că au legături cu încălcarea drepturilor omului în regiunea Xinjiang din nord-vestul țării, unde minoritatea uigură a fost internată în lagăre de muncă și „reeducare”.

Beijingul a anunțat măsuri de retorsiune și sancțiuni la adresa mai multor congresmeni americani.

Citește și: