Gilead a pus sub semnul întrebării studiul Organizației Mondiale a Sănătății care afirmă că tratamentul cu Remdesivir, un medicament al companiei, are un impact redus asupra mortalității cauzate de COVID-19 în timp ce OMS a anunțat că datele cercetării au fost verificate independent, relatează Reuters.

RemdesivirFoto: Ulrich Perrey / AFP / Profimedia

Reprezentanții companiei americane Gilead Sciences au declarat pentru Reuters că datele studiului OMS sunt inconsecvente, concluziile premature și că alte cercetări au confirmat eficacitatea medicamentului.

OMS a anunțat joi că rezultatele unui studiu al instituției, care a analizat efectele Remdesivirului și ale altor trei potențiale scheme terapeutice la 11.266 pacienți spitalizați în peste 30 de țări, a concluzionat că niciunul dintre tratamente nu a „afectat substanțial mortalitatea” sau a redus nevoia de ventilare mecanică a pacienților.

Rezultatele sunt concludente, a declarat OMS, aplicând o lovitură unuia din puținele medicamente folosite pentru tratarea COVID-19.

Gilead a declarat însă pentru Reuters că alte teste clinice ale Remdesivir, inclusiv care a inclus 1.062 de pacienți și a comparat Remdesivirul cu un placebo, arată că tratamentul cu medicamentul său scurtează perioada de recuperare.

„Datele (OMS) care au apărut par inconsecvente, alte dovezi mai robuste din studii multiple randomizate și controlate, publicate în reviste medicale și evaluate inter pares, validând beneficiile clinice ale Remdesivir”, a afirmat compania farmaceutică.

Gilead mai susține că „este neclar dacă pot fi trase concluzii relevante” din studiul OMS datorită a ceea ce compania afirmă că sunt diferențele în maniera de testare clinică din diferitele locații și diferențele dintre pacienții care au primit medicamentul.

Remdesivir a fost creat inițial pentru tratarea Ebola însă a fost utilizat și pentru tratarea pacienților care au contractat coronavirusul.

OMS a evaluat de asemenea hidroxiclorochina, lopinavirul și interferonul, acestea părând „să aibă efect redus asupra mortalității în spital”, potrivit studiului instituției mondiale care însă nu a fost evaluat inter pares încă.

„Este un rezultat de încredere, nu lăsați pe nimeni să vă spună altceva, fiindcă vor încerca”, a declarat vineri Richard Peto, un statistician independent angajat de OMS pentru a analiza rezultatele studiului, adăugând că „acestea sunt dovezi din viața reală”.

Peto, profesor emerit la Universitatea Oxford, a declarat că beneficiile pe care le-ar fi arătat studiile mai mici asupra eficacității Remdesivir ar fi putut fi întâmplătoare, relatează Deutsche Welle.

OMS nu a făcut nicio recomandare asupra folosirii Remdesivir în urma studiului, afirmând că va prezenta indicații în două-trei săptămâni după o revizuirea a datelor.

Uniunea Europeană a încheiat un acord în valoare de 1,2 de miliarde de euro pentru achiziția de Remdesivir.

REFERINȚĂ: