Tratamentul cu Remdesivir nu are efect substanțial asupra șanselor de supraviețuire a pacienților cu Covid-19, arată un test clinic realizat de Organizația Mondială a Sănătății, aducând o lovitură semnificativă speranțelor de a identifica medicamente existente pentru a trata boala provocată de coronavirus, scrie Financial Times.

RemdesivirFoto: Ulrich Perrey / AFP / Profimedia

Rezultatele testului Solidarity al OMS, care a studiat efectele Remdesivirului și ale altor trei potențiale scheme terapeutice la 11.266 pacienți spitalizați, a concluzionat că niciunul dintre tratamente nu a ”afectat substanțial mortalitatea” sau a redus nevoia de ventilare mecanică a pacienților, potrivit unei copii a studiului consultat de Financial Times.

”Remdesivir, hidroxiclorochina, lopinavir și interferon au părut să aibă efect redus asupra mortalității în spital”, arată studiul.

Rezultatele testului OMS arată de asemenea că aceste medicamente au avut efect redus asupra perioadei în care pacienții au stat în spital. Cu toate acestea, cercetătorii OMS au spus că ținta principală a studiului a fost să examineze impactul asupra mortalității în spital. Studiul nu a fost încă evaluat de omologii din domeniul științific.

Remdesivir este unul dintre medicamentele cu care a fost tratat Trump, dar care este folosit și în România.

Acesta fost dezvoltat de Gilead Sciences, inițial ca potențial tratament împotriva Ebola.

Citește și:

Cât ar dura ca România să producă Remdesivir? Ce spune Nelu Tătaru