România nu va putea produce Remdesivir - medicamentul antiviral folosit în tratamentul pentru COVID - nici în acest an și nici anul viitor, afirmă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

RemdesivirFoto: Ulrich Perrey / AFP / Profimedia

Tătaru a afirmat, joi, că a discutat încă din vară despre posibilitatea ca Remdesivir să fie produs în România, însă pentru aceasta este nevoie de o linie tehnologică şi trebuie obţinut patent.

  • "Avem fabrica Antibiotice la care am avut această discuţie, n-are linie tehnologică şi trebuie obţinut acel patent. Dar linia tehnologică încă nu o avem. Ar fi o perioadă destul de lungă să putem produce acest Remdesivir (...)
  • Din ce am discutat cu producătorii de medicamente, anul acesta şi anul viitor nu vom putea produce Remdesivir. Trebuie o linie tehnologică plus o linie specială pentru Remdesivir, plus patentul", a afirmat ministrul Tătaru.

Multe spitale din România au rămas fără Remdesivir, iar Tătaru afirmă că, dacă din iulie până în septembrie România a primit de la Comisia Europeană aproape 12.000 de doze, pentru octombrie Ministerul Sănătății are un contract pentru 12.000 de doze, care vor fi repartizate spitalelor.