Guvernul Ungariei va acorda începând de anul viitor până la 3 milioane de forinți (8.261 de euro) pentru a ajuta familiile să își renoveze locuințele, măsura făcând parte din pachetul de relansare economică post-pandemie, transmite Reuters și Daily News Hungary.

Viktor OrbanFoto: Flickr

Măsura a fost anunțată la o săptămână după ce premierul Viktor Orban a declarat că executivul ungar va reduce la 5% TVA-ul pentru proiectele de locuințe până la sfârșitul lui 2022 pentru a ajuta sectorul de construcții.

„Familiile cu cel puțin un copil își vor putea deconta costurile cu renovarea, până în 3 milioane de forinți”, a anunțat într-un mesaj video Katalin Novak, ministrul ungar pentru familii.

Ungaria are o cotă de TVA de 27%, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, dar a practicat o rată redusă de 5% pentru proiectele de locuințe între 2016 și sfârșitul anului trecut, măsura alimentând o explozie a sectorului de construcții.

Peter Virovacz, un economist de la ING, declară că deficitul de anul viitor al Ungariei s-ar situa în jurul a 4% din PIB, peste ținta de 2,9% asumată de guvern.

„Acest lucru este conform cu politicile guvernului de susținere a familiilor și a construcției de locuințe. Însă asemenea măsuri nu pot de unele singure să anuleze șocul provocat de pandemia de coronavirus”, afirmă Viracz despre ultima măsură anunțată de guvernul Orban.

Economia ungară s-a contractat cu 13,6% în al doilea trimestru din 2020 după implementarea uneia din cele mai dure carantine din Europa Centrală și ar putea încheia anul cu o scădere de 5-7%.

Citește și: