Doi luptători notorii ai Statului Islamic aflați în detenție în Marea Britanie au fost aduși miercuri în Statele Unite unde au fost puși sub acuzare pentru răpirea, torturarea și uciderea unor ostatici din occident, potrivit Departamentului de justiție american, relatează New York Times.

El Shafee ElSheikh (stanga) si Alexanda Kotey (dreapta)Foto: Anthony Loyd / News Licensing / Profimedia Images

Transferul pentru a fi judecați în SUA al lui El Shafee Elsheikh, în vârstă de 32 de ani, și Alexanda Kotey, 36, reprezintă un punct de cotitură pentru cei doi bărbați, parte a unui grup de patru luptători ai Statului Islamic poreclit „Beatleșii ISIS” datorită accentului și cetățeniei britanice.

Guvernul american a legat grupul de răpirea și abuzarea a peste 20 de ostatici, o parte a acestora fiind decapitați și execuțiile înregistrate în scopuri propagandistice.

Capturați în Siria în 2015, unul dintre „Beatleși” a fost ucis iar un altul a fost arestat și pus sub acuzare în Siria. Kotey și Elsheikh au fost capturați în 2018. Regatul Unit le-a retras cetățenia celor patru în 2015 dar a refuzat să îi pună sub acuzare pe Kotey și Elsheikh, citând complicațiile legale de a judeca foști cetățeni.

Însă executivul american a indicat că dorește să îi pună sub acuzare pe cei doi pe teritoriul Statelor Unite, oficiali ai Departamentului de justiție american anunțând miercuri într-o conferință de presă susținută alături de directorul F.B.I.,Cristophher Wray, că bărbații vor fi judecați pentru mai multe capete de acuzare printre care luare de ostatici care a rezultat în deces și conspirație de a comite crime în afara Statelor Unite.

Dacă vor fi condamnați cei doi bărbați și-ar putea petrece restul vieții în spatele gratiilor, oficialii americani promițând părții britanice că nu vor cere pedeapsa capitală pentru a obține extrădarea lor.

„Aceste capete de acuzare sunt rezultatul a mulți ani de muncă asiduă în căutarea dreptății pentru cetățenii noștri uciși de Statul Islamic”, a afirmat într-un comunicat procurorul general al SUA, William Barr, adăugând că „deși nu îi putem aduce înapoi [americanii uciși de SI], putem căuta dreptatea pentru ei, familiilor lor și toți americanii”.

REFERINȚĂ: