Rusia a emis un mandat de arestare pe numele Svetlanei Tihanovskaia, liderul opoziției din Belarus, provocând reacții rapide din partea unor miniștri de externe ai Uniunii Europene, relatează Politico.

Svetlana TihanovskaiaFoto: KAY NIETFELD / AFP / Profimedia

Tihanovskaia a fugit din Belarus în Lituania la câteva zile după scrutinul prezidențial din 9 august, amplu criticat de opoziție și comunitatea electorală ca fraudat, care a declanșat proteste masive în țara condusă de președintele Alexandr Lukașenko.

Agenția de presă a Kremlinului, TASS, a anunțat miercuri că inițial mandatul de arestare a fost emis în Belarus dar că a fost extins și în Rusia datorită unui acord bilateral dintre cele două țări.

TASS a precizat că nu este vorba de un mandat internațional de arestare și că Tihanovskaia este căutată pentru încălcarea unui articol din codul penal, fără a menționa însă despre care este vorba.

Ministrul de externe leton Edgar Rinkevics a afirmat pe Twitter că este „uluit” să afle de mandat, adăugând că „ea n-a comis nicio infracțiune. Aceasta este o ingerință directă și nejustificată în problemele interne ale #Belarus și afectează și mai mult posibilitatea unui dialog politic”.

Linas Linkevicius, ministrul de externe al Lituaniei, a pus de asemenea sub semnul întrebării mandatul de arestare.

„Svetlana #Tihanovskaia insistă pentru dialog cu #Rusia. Rusia în schimb emite un mandat pentru arestarea sa. Ciudat, chiar nu știu unde se afllă? Interogarea este singurul forum de dialog pe care îl cunosc?”, a scris acesta pe Twitter.

Proteste fără precedent au cuprins Belarusul după ce Lukașenko a fost declarat câștigător cu 80% al alegerilor din 9 august, acesta fiind susținut de Rusia, dar nerecunoscut de către Uniunea Europeană.

Liderii UE au convenit săptămâna trecută să impună sancțiuni asupra a 40 de oficiali bieloruși deși Lukașenko nu s-a numărat printre ei.

Citește și: