Politicianul de opoziție rus Alexei Navalnîi a întrebat în cadrul unui interviu acordat ziarului german Bild cum un fost conducător al Germaniei poate ajunge din liderul celei mai importante economii din Europa în lacheul lui Vladimir Putin după ce fostul cancelar Gerhard Schröder a declarat că nu există „dovezi solide” care să ateste otrăvirea sa de către Rusia, relatează Deutsche Welle.

Alexei NavalnîiFoto: AFP / Profimedia Images

Navalnîi l-a criticat pe Schröder datorită relației apropiate avute de acesta cu președintele Rusiei, afirmând în cadrul unui interviu publicat miercuri de Bild că „Gerhard Schröder este plătit de Putin”.

„Dacă încearcă acum să nege atacul cu otravă este cu adevărat foarte dezamăgitor”, a adăugat Navalnîi.

În pofida dovezilor furnizate de cercetătorii germani că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, fostul cancelar german a declarat recent că nu există „dovezi solide” care să susțină acest lucru.

„El încă este un fost cancelar al celei mai puternici țări din Europa”, a declarat Navalnîi pentru Bild, adăugând că „acum este lacheul lui Putin, protejând criminali”.

După internarea inițială la spitalul din Omsk din Siberia Navalnîi a fost evacuat cu o aeronavă medicală la spitalul Charite din Berlin, analizele de laborator realizate de medicii germani arătând că boala acestuia a fost cauzată de agentul neurotoxic Noviciok dezvoltat de către Uniunea Sovietică.

Laboratoare din Suedia și Franța au confirmat independent descoperirea însă Kremlinul neagă orice implicare în tentativa de asasinat.

Gerhard Schröder are o relație apropiată cu președintele rus Vladimir Putin încă din perioada în care era cancelar al Germaniei, afirmând odată că liderul Rusiei este un „democrat fără cusur”.

Fostul cancelar deține mai multe poziții de conducere în sectorul energetic rusesc, fiind printre altele președintele consiliului director al gazoductului Nord Stream și președinte al proiectului Nord Stream 2.

Navalnîi a cerut Uniunii Europene să ia măsuri stricte împotriva oligarhilor ruși apropiați de guvern, adăugând că în Rusia „nici măcar nu există o tentativă de a se preface că investighează” otrăvirea sa.

„Sancțiunile împotriva unei întregi țări nu funcționează”, a afirmat Navalnîi, adăugând că „lucrul cel mai important este să impui interdicții de intrare în țară asupra celor care profită de regim și să le îngheți bunurile”.

„Ei delapidează bani, fură miliarde și în weekend zboară la Berlin sau Londra, cumpără apartamente scumpe și stau în cafenele”, a declarat Navalnîi cu privire la oamenii de afaceri apropiați de Kremlin.

Citește și: