O instanță elenă a decis miercuri că partidul de extrema dreaptă Zorii Aurii a funcționat ca o organizație criminală, o hotărâre de reper pentru Grecia în urma unui proces maraton care a durat cinci ani, relatează Associated Press și Ekathimerini.

Miting antifascism GreciaFoto: Angelos Tzortzinis / AFP / Profimedia Images

Judecătorii greci au decis că șapte dintre foștii parlamentari ai formațiunii, printre care și liderul partidului Nikos Michaloliakos, se fac vinovați de conducerea unei organizații criminale în timp ce alții au fost condamnați pentru apartenență la o organizație criminală.

Anunțul verdictului a provocat încăierări cu forțele de ordine în cadrul unui miting antifascist organizat în fața instanței, peste 15.000 de persoane participând la acesta. Un grup de indivizi a aruncat cu proiectile înspre polițiști, forțele de ordine răspunzând cu gaz lacrimogen și un tun cu apă.

Printre cei 68 de inculpați s-au numărat 18 foști parlamentari ai formațiunii fondate în anii 1980 ca organizație neo-nazistă și ajunsă la un moment dat al treilea cel mai mare partid din parlamentul elen în timpul crizei financiare care a afectat Grecia în ultimul deceniu.

Curtea a judecat patru cazuri distincte contopite într-unul singur: înjunghierea fatală a cântărețului rap Pavlos Fyssas, atacurile asupra migranților pescari, atacurile asupra unor activiști de stânga și dacă Zorii Aurii funcționează ca o organizație criminală.

Instanța l-a găsit vinovat pe Giorgos Roupakias, un susținător al Zorilor Aurii, de uciderea lui Fyssas în timp ce președintele partidului și alți 17 foști parlamentari ai formațiunii au fost condamnați pentru conducerea unei organizații criminale, aceștia riscând o pedeapsă de cel puțin 10 ani de închisoare.

Alte zeci de persoane au fost inculpate în cadrul procesului, atât membri de partid cât și susținători ai formațiunii, acestea fiind acuzate de mai multe infracțiuni de la sperjur la crimă, majoritatea legate de o serie de atacuri violente din 2013.

Citește și: