Justiția germană a condamnat marți la închisoare pe viață un fost infirmier la domiciliu pentru uciderea a trei pacienți prin supradoză de insulină, un caz care amintește de cel al criminalului în serie Niels Hogel, relatează AFP.

politie GermaniaFoto: Shutterstock

Grzegorz Stanislaw W., un polonez în vârstă de 38 de ani, primește cea mai mare pedeapsă posibilă din Germania, și anume închisoarea pe viață cu o perioadă de siguranță de 15 ani, ceea ce face ca eliberarea să fie aproape imposibilă.

Bărbatul, care a lucrat acasă în mai multe orașe din Germania între aprilie 2017 și februarie 2018 până la arestarea sa, a fost de asemenea găsit vinovat de două tentative de crimă și vătămări corporale grave în alte trei cazuri de către instanța din München.

Infirmierul, care a refuzat să vorbească în timpul procesului, și-a cerut scuze la sfârșit rudelor victimelor și și-a exprimat „regretele profunde”. „Ceea ce am făcut a fost foarte brutal și rămâne brutal”, a spus el.

Acesta a fost acuzat inițial de șase presupuse crime, iar o alta a fost adăugată în timpul procesului, dar în cele din urmă implicarea sa a putut fi stabilită cu certitudine doar pentru trei decese.

Procuratura l-a acuzat că a injectat pacienții cu insulină, care poate fi fatală în caz de supradoză, pentru a-i putea jefui apoi.

Suferind el însuși de diabet, el putea obține insulină pe bază de rețetă.

El a recunoscut, de asemenea, că a fost condamnat la 10 ani de închisoare în Polonia pentru înșelăciune și că a executat acolo o pedeapsă cu închisoarea între 2008 și 2014. El ar fi comis furturi de la o vârstă fragedă.

Acest caz aminteşte de cel al lui Niels Hogel, fost infirmier ce suferă de "o tulburare de personalitate narcisică severă", potrivit psihiatrilor, condamnat în iunie la închisoare pe viaţă pentru uciderea a cel puţin 85 de pacienţi în total, în două spitale din Saxonia Inferioară, land din nord-vestul Germaniei.

Între anii 2000-2005, Niels Hogel a provocat stopuri cardiace la pacienţi aleşi arbitrar, pentru a încerca apoi să-i reanimeze, sperând astfel să fie considerat un erou de colegii săi. Însă anchetatorii estimează că numărul victimelor sale ar putea depăşi 200, mulţi dintre pacienţii decedaţi în mod suspect fiind incineraţi.