Activitățile Turciei din estul Mediteranei „nu mai pot fi tolerate”, a declarat joi premierul grec Kyriakos Mitsotakis înaintea începerii la Bruxelles a summitului Uniunii Europene, îndemnând statele membre să decidă „ce tip de relație” își doresc cu Turcia, relatează AFP și Ekathimerini.

Kyriakos MitsotakisFoto: Flickr/ European People's Party

„A venit momentul ca Europa să țină o dezbatere curajoasă și onestă despre tipul de relație pe care vrea să îl mențină cu Turcia”, le-a declarat Mitsotakis jurnaliștilor, adăugând că „un lucru este cert: provocările Turciei, fie că se manifestă prin acțiuni unilaterale, fie prin retorică excesivă, nu mai pot fi tolerate în continuare”.

„Aceasta nu este din cauză că acțiunile Turciei încalcă drepturile suverane ale două state membre ale Uniunii Europene, și anume Grecia și Cipru, ci deoarece comportamentul Turciei afectează interese geopolitice europene cheie în Mediterană”, a subliniat premierul elen.

Mitsotakis a afirmat că UE se confruntă cu două opțiuni posibile: „una este calea dialogului, a diplomației - un dialog care trebuie să se bazeze pe respectarea dreptului internațional, a abținerii de la acțiuni unilaterale și pe regulile relațiilor bune dintre vecini”.

„Calea alternativă este escaladarea tensiunilor care, inevitabil, mai devreme sau mai târziu, va face ca Europa să ia măsuri împotriva Turciei”, a continuat acesta.

„Grecia a făcut cât se poate de clar că dorește să urmeze prima cale. Este la latitudinea Turciei să facă același lucru însă trebuie să o facă într-o manieră consecventă și stabilă”, a concluzionat prim-ministrul Greciei.

Înaintea summitului de la Bruxelles premierul turc Recep Tayyp Erdogan a trimis o scrisoare tuturor liderilor UE cu excepția celor ai Greciei și Ciprului, cerându-le să trateze corect Ankara și dând vina pe Atena și Nicosia pentru tensiunile din Mediterană.

Citește și: