Grecia intenționează să cumpere armament, crească numărul trupelor și reformeze industria de apărare pe fondul tensiunilor, a declarat purtătorul luni de cuvânt al guvernului elen, anunțul acestuia venind în contextul escaladării tensiunilor cu Turcia în estul Mediteranei, relatează Reuters și Ekathimerini.

HotNews.roFoto: Hotnews

Grecia, care a ieșit din al treilea program de bailout în 2018 și se confruntă cu un impact sever al pandemiei de COVID-19 asupra economiei dependente de turism, vrea să cheltuie o parte a rezervelor financiare ale țării pe sectorul de apărare.

„Purtăm discuții cu aliații noștri pentru a ne întări forțele armate”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas, adăugând că premierul Kyriakos Mitsotakis va prezenta planurile sale în cadrul unui discurs pe care îl va susține sâmbătă.

Un oficial al guvernului grec a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că țara sa poartă discuții cu Franța și alte state pentru achiziționarea de avioane de luptă.

Autoritățile elene încearcă de peste un deceniu să își consolideze și privatizeze companiile din domeniul apărării care înregistrează pierderi.

Premierul Mitsotakis urmează să aibă o întâlnire cu Emmanuel Macron joi înaintea unui summit al liderilor sud-europeni, urmând să discute și acest subiect cu președintele francez, potrivit lui Petsas.

Grecia și Turcia sunt în dezacord asupra întinderii platourilor lor continentale, tensiunile escaladând în ultimul timp după ce Ankara a trimis o navă de explorare a rezervelor de gaze însoțită de vase militare după ce Atena a semnat un acord maritim cu Egiptul, acțiune ce a provocat nemulțumirea părții turce.

Autoritățile de la Ankara au anunțat ulterior intensificarea misiunilor de explorare în regiune, acțiuni considerate ilegale de către Grecia.

Citește și: