Turcia a declarat luni că Grecia se face vinovată de acte de „piraterie”, acuzând că Atena încearcă să „înarmeze” o insulă demilitarizată din apropierea costei turce, aflată în centrul tensiunilor actuale din estul Mediteranei, relatează AFP și Washington Post.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

AFP a publicat săptămâna trecută fotografii cu soldați greci sosind pe insula elenă Kastellorizo, situată la doi kilometri de coasta Turciei, declanșând furia Ankarei.

„Inițiativele Greciei de a înarma Meis (n.r. numele turc pentru Kastellorizo) sunt un nou exemplu de piraterie”, a declarat luni Omer Celik, purtătorul de cuvânt al partidului de guvernământ AKP al președintelui turc Recep Erdogan, adăugând pe Twitter că „direcționarea de arme către coasta Turciei este un act nesăbuit”.

Duminică, Ministerul de externe turc a catalogat sosirea soldaților greci pe Kastellorizo drept o „provocare”, denunțând încălcarea statului internațional de locație demilitarizată al insulei, stabilit printr-un tratat din 1947.

„Respingem tentativele ilegale de a modifica statutul insulei”, a anunțat Ministerul de externe al Turciei într-un comunicat.

AFP a publicat vineri imagini care arată sosirea de soldați greci înarmați în Kastellorizo, acestea fiind preluate de presa turcă.

Oficialii greci susțin însă că soldații erau deja prezenți pe insulă înainte de data respectivă iar imaginile de vineri au surprins o rotație a cadrelor.

Insula Kastellorizo este unul din punctele principale de dispută între Turcia și Grecia privind delimitarea platoului continental și împărțirea resurselor de gaz natural descoperite în estul Mediteranei în ultimii ani.

Atena susține că are dreptul de a exploata rezervele din jurul insulei însă Ankara respinge acest lucru, afirmând că ar însemna „încarcerarea Turciei în cadrul coastelor sale”.

Ultimele tensiuni au izbucnit după ce Turcia a trimis în 10 august o nava de explorare Oruis Reis în apele revendicate de Atena din sudul Kastellorizo, Ankara extinzând în mod repetat durata misiunii în pofida amenințărilor de sancțiuni venite din partea Uniunii Europene.

Citește și: