Turcia a anunțat joi noi manevre militare în estul Mediteranei și extinderea cercetărilor sale într-o zonă bogată în hidrocarburi, cu riscul de a agrava tensiunile deja mari cu Grecia, potrivit AFP.

MediteranaFoto: Google Maps

Ca semn al refuzului său de a renunța la disputa cu Atena și susținătorii săi, Ankara nu a ezitat să acuze Franța de agravare a situației comportându-se ca un „pivot”.

Față de această escaladare marcată de manevrele militare rivale din proximitatea Greciei și Turciei în Mediterana, Germania a pledat joi pentru o „soluție diplomatică”.

Dar, pe teren, este timpul pentru tobe de război: marina turcă a anunțat că vasul Oruç Reis, a cărui misiune urma să se încheie joi, va căuta hidrocarburi într-o zonă revendicată de Grecia.

Tocmai deplasarea navei Oruc Reis și a escortei sale militare la sudul insulei grecești Kastellorizo, la 10 august, este cea care a stârnit iritarea Atenei și a declanșat creșterea tensiunilor încă în curs.

Extinderea operațiunilor Oruç Reis arată clar „cine dorește escaladarea conflictului și cine nu o dorește și cine susține că dorește un dialog și cine îl dorește cu adevărat”, a comentat o sursă diplomatică elenă.

Ca semn că lucrurile nu se vor îmbunătăți probabil, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a asigurat joi că explorarea gazelor va dura „atâta timp cât este necesar ”.

Marina turcă a anunțat, joi, că va efectua exerciții în zilele de 1 și 2 septembrie într-o zonă de nord-est a insulei Cipru.

Dar aceste manevre nu îngrijorează Atena, deoarece se desfășoară departe de Grecia, a declarat pentru AFP o sursă militară greacă.