Forțele armate ruse au acum capabilități mai puternice decât în orice altă perioadă de la încheierea Războiului Rece, o evoluție care vine pe fondul îngrijorărilor tot mai ridicate ale statelor occidentale vizavi de ingerințele președintelui Vladimir Putin în alegerile lor interne și implicării Rusiei în conflicte militare din Ucraina până în Siria, transmite Bloomberg.

Vladimir Putin la parada de Ziua VictorieiFoto: Yekaterina Shtukina / TASS / Profimedia Images

După mai bine de un deceniu de reforme și investiții, soldații ruși sunt mai bine echipați și mai profesioniști decât predecesoarii lor, potrivit raportului „Modernizarea Militară a Rusiei: O Evaluare” publicat miercuri de Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra.

„Forțele armate ruse sunt astăzi un instrument militar capabil pe care Moscova a demonstrat că este dispusă să îl folosească sau a amenințat cu folosirea sa”, potrivit raportului.

Din 2014, Rusia a anexat Crimeea, este implicată în lupte de durată în estul Ucrainei și a intervenit în războiul civil sirian. În luna iulie a acestui an Kremlinul a salutat public decizia administrației Trump de a retrage 12.000 de soldați americani din Germania, afirmând că nu există nicio justificare pentru prezența acestora pe teritoriul german.

Rusia a început actualul efort de modernizare militară după prestația slabă a forțelor sale armate în timpul intervenției din Georgia din 2008, potrivit raportului, acesta subliniind în mod special îmbunătățirile aduse armamentului nuclear rus și forțelor aerospațiale.

Citește și: